Περισσότερες εξουσίες προκειμένου να ελέγχει αποτελεσματικότερα τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης ενδέχεται να αποκτήσει από του χρόνου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Τα λόγια είναι του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, εξήγησε ότι οι νέες αυτές εξουσίες θα επιτρέψουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να μπορεί να παράσχει άμεσα ένα πρόγραμμα διάσωσης, συνοδευόμενο από συγκεκριμένους όρους, σε όποια χώρα το χρειαστεί. Βέβαια, όπως πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ, η διεύρυνση των εξουσιών του ESM απαιτεί τροποποιήσεις στη σχετική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

«Αν ο ESM διευρύνει τις εξουσίες του, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να καταρτίζει, από κοινού με τη Κομισιόν, προγράμματα διάσωσης για χώρες με συγκεκριμένους όρους, θα πρέπει να μπορεί να ελέγχει συνεχώς, και αποτελεσματικότερα τις οικονομίες όλων των κρατών της ευρωζώνης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ. «Διαφορετικά δεν θα μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας» εξήγησε ο επικεφαλής του ΕSM, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για κάποια επαναστατική ιδέα, αφού η δυνατότητα να ελέγχει τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης ισχύει καιρό τώρα για τα μισά περίπου από τα 19 μέλη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, καθώς σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, η δουλειά του ελέγχου και της εποπτείας έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τούτο σημαίνει ότι η διεύρυνση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μπορεί να μη βρει σύμφωνες κάποιες κυβερνήσεις. Κάποιες χώρες ωστόσο, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, επικροτούν την ενίσχυση των εξουσιών του ESM, καθώς θεωρούν ότι η Κομισιόν είναι πολύ πολιτικοποιημένη. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Γερμανοί θέλουν τη διεύρυνση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων ενός διακυβερνητικού οργανισμού, όπως του ESM. «Δεν είναι στις προθέσεις μου να αφαιρέσω αρμοδιότητες από την Κομισιόν, δεν θα ήταν δυνατόν άλλωστε κάτι τέτοιο, καθώς αυτές περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ» τόνισε ο Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι οι δύο οργανισμοί πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά.

Οταν ρωτήθηκε πότε πιστεύει ότι θα μπορούσαν να λάβουν χώρα αυτές οι αλλαγές, δηλαδή η ενίσχυση των εξουσιών του ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι «το 2018 θα ήταν μια καλή χρονιά». Εξήγησε μάλιστα ότι ο λόγος είναι πως μέσα στην επόμενη χρονιά δεν είναι προγραμματισμένα μεγάλα γεγονότα, όπως το 2019 που είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιλογή της νέας Επιτροπής».

Επισήμανε επίσης ότι ο ESM ελέγχει ήδη την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο –δηλαδή τις πέντε χώρες που δανείστηκαν κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης –οι οποίες και θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση μέχρι και να εξοφλήσουν τα δάνεια.

Εκανε επίσης σαφές ότι ο ESM ελέγχει όλες τις μεγάλες οικονομίες. «Μερικές φορές οι μεγάλες χώρες εκπλήσσονται όταν ακούνε κάτι τέτοιο. Επειδή όμως το αντικείμενό μας είναι μεταξύ άλλων να χρηματοδοτούμε χώρες, πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ. «Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία» όπως είπε.