Βαρυχειμωνιά…

Να διατηρηθεί η καλοκαιρία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εύχονται τα νοικοκυριά καθώς βλέπουν ότι έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο χειμώνα. Από τη μια, δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τους μαζεμένους φόρους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας) που έχουν να πληρώσουν μέχρι και τον Ιανουάριο και, από την άλλη, τα βάζουν κάτω και βλέπουν ότι η τσέπη τους δεν αντέχει να προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, αφού πολλοί απ’ αυτούς θα χάσουν και το επίδομα που έπαιρναν μέχρι πέρυσι και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση.

Το μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα που αποτελεί ένα από τα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά από το επίδομα θέρμανσης. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά το επίδομα περικόπτεται, αφού το Μνημόνιο επιτάσσει τη μείωση της δαπάνης κατά 50%. Τι θα σημάνει αυτή η μείωση; Είτε θα χάσουν το επίδομα τα μισά νοικοκυριά που το έλαβαν πέρυσι ή τα ίδια νοικοκυριά θα το παίρνουν κουτσουρεμένο. Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός τόσο για το κράτος όσο και για τα νοικοκυριά δεν θα βγει και ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς…

Ακυρώστε

τα εισιτήρια

Στις αρχές της εβδομάδας μάνατζερ μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου που επρόκειτο να συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Μαξίμου να μην εκδώσει εισιτήρια ή να τα ακυρώσει αν το έχει ήδη κάνει. Παρόμοια ενημέρωση έλαβαν και άλλοι επιχειρηματίες. Στο παρά πέντε δηλαδή της πρωθυπουργικής επίσκεψης στον Τραμπ η προγραμματισμένη επιχειρηματική αποστολή που επρόκειτο να συνοδεύσει τον Τσίπρα τελικά ακυρώθηκε. Η ελληνική εκδοχή είναι ότι το γραφείο του αμερικανού προέδρου καθυστέρησε να δώσει το τελικό ΟΚ για το ταξίδι, και επομένως στον ελάχιστο χρόνο που είχε απομείνει δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να προετοιμαστούν συναντήσεις επιχειρηματικής φύσεως ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οπως και να έχει, άνθρωποι με εμπειρία στην προετοιμασία πρωθυπουργικών αποστολών εκτιμούν ότι θα μπορούσε να οργανωθεί έστω μια υποτυπώδης ομάδα από 5-10 εμβληματικούς έλληνες επιχειρηματίες που θα συνόδευαν τον Πρωθυπουργό. Τώρα ακούω ότι το επιχειρηματικό ταξίδι στις ΗΠΑ θα γίνει αργότερα, αποσυνδεδεμένο από την επίσκεψη Τσίπρα, με κάποιους να μιλούν για τα τέλη Οκτωβρίου, άλλους για τον Νοέμβριο, και κάποιους για τις αρχές του 2018.

Βιβιάνι θα λέτε

και θα κλαίτε

Ο ιταλός οικονομολόγος που εκπροσωπούσε την Κομισιόν στις συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα ενεργειακά αλλάζει τελικά πόστο. Τη θέση του παίρνει άλλο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αναφέρω γιατί ο Βιβιάνι ήταν πολύ καλός γνώστης των ελληνικών ενεργειακών πραγμάτων. Είχε φτάσει να ξέρει όχι μόνο τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς, αλλά και τα πρόσωπα, τις ισορροπίες, τα πάντα. Σε κάποιους αυτό άρεσε, σε κάποιους άλλους όχι. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό και σε τι βάθος γνωρίζει τα ενεργειακά της Ελλάδας ο διάδοχός του. Η αλλαγή ωστόσο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η λίστα με τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ άγεται και φέρεται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, οι κοινοτικοί ζητούν να μπει και η Μεγαλόπολη, αλλά εμείς το αρνούμαστε και έτσι το θέμα παραμένει ανοικτό ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Εμπειρο πάντως στέλεχος της αγοράς μού έλεγε χαρακτηριστικά, «Βιβιάνι θα λέτε και θα κλαίτε». Τι να εννοεί άραγε;

Ειδική διαχείριση για τα Ναυπηγεία

Τον δρόμο για το καθεστώς ειδικής διαχείρισης παίρνουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς κατατέθηκε από το ελληνικό Δημόσιο από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς η σχετική αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Στην αίτησή τους οι δύο πλευρές, που συγκεντρώνουν ως πιστωτές την πλειοψηφία των οφειλών τις οποίες έχει η εταιρεία, ζητούν την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή με σκοπό την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων μέσω της διαδικασίας πλειστηριασμού, με στόχο την ανεύρεση νέου επενδυτή και την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Με την αίτηση αυτή το ελληνικό Δημόσιο ζητά να ικανοποιηθεί για το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ποσό το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνει τα 665 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς για οφειλές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία έχει σημαντικές οφειλές και προς τρίτους και προς τους εργαζομένους. Μάλιστα το ύψος οφειλών των εργαζομένων ξεπερνά τα 176 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στην αίτηση που κατατέθηκε για ένταξη της επιχείρησης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης.