Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγών μπαταριών ιόντων λιθίου, που θα χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα κατασκευάσει η νοτιοκορεατική εταιρεία LG Chem στην Πολωνία. Πρόκειται για επένδυση 1,63 δισ. δολαρίων που θα γίνει κοντά στην πόλη Ρόκλαου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι πολωνικές Αρχές.

Το εργοστάσιο αυτό θα είναι το πρώτο που θα κατασκευάζει τέτοια προϊόντα στην Ευρώπη, αν και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα. Τον Σεπτέμβριο η ελβετική εταιρεία ΑΒΒ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει στη Σουηδία το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης για μπαταρίες λιθίου.

Στο εργοστάσιο θα απασχολούνται 2.500 εργαζόμενοι. Το Ρόκλαου βρίσκεται μόλις 190 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γερμανία όπου εδρεύει ο όμιλος Volkswagen, όπως σημειώνει το Reuters.

Η Volkwagen σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 20 δισ. ευρώ έως το 2030 με στόχο να κατασκευαστούν εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα για κάθε χρήση. Το εργοστάσιο της LG Chem στην Πολωνία εκτιμάται ότι θα κατασκευάζει κάθε χρόνο έως 100.000 μπαταρίες.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ. Η εταιρεία επέλεξε την Πολωνία «ως την πιο ανταγωνιστική τοποθεσία για παραγωγή ώστε να πληρούνται οι ανάγκες των ευρωπαίων και άλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Τσανγκ Μπέομ Κανγκ.

Μέχρι σήμερα το κόστος κατασκευής τέτοιων μπαταριών ήταν πολύ υψηλό, αλλά τώρα αρχίζει να μειώνεται.

Το μέσο κόστος έχει μειωθεί από τα 1.000 δολάρια για κάθε κιλοβατώρα που ήταν το 2010 σε περίπου 227 δολάρια το 2016, σύμφωνα με αναλύσεις της Barclays που επικαλείται το Reuters.

Ο κλάδος έχει προοπτική για μεγάλη ανάπτυξη καθώς πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες πατάνε βαθιά το γκάζι για να κατασκευάσουν ηλεκτρικά μοντέλα. Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία καλούν τους κατασκευαστές να αρχίσουν την παραγωγή σε περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα, απειλώντας ότι από το 2040 θα απαγορεύσουν τις πωλήσεις καινούργιων συμβατικών αυτοκινήτων.