Λαγκάρντ: Ζητάμε τα συμφωνηθέντα και όχι νέα μέτρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2017 18:19 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12/10/2017 18:33 |
Λαγκάρντ: Ζητάμε τα συμφωνηθέντα και όχι νέα μέτρα

Αν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2018 και υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ δεν θα εγείρει θέμα νέων μέτρων, διευκρινίζει το Ταμείο μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προβλέψεων του για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Δεν θα ζητήσουμε από την Ελλάδα λήψη μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ), που προκύπτει από τη διαφορά με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν πλεόνασμα 3,5%, ξεκαθάρισαν πηγές του Ταμείου.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα για το 2018. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», διευκρίνισαν συγκεκριμένα πηγές του ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκαν στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του οργανισμού για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη και για το εάν ζητούνται νέα μέτρα.

Προς επίρρωση μάλιστα των λεγομένων τους παρέπεμψαν σε συγκεκριμένη παράγραφο της έκθεσης του περασμένου Ιουλίου όπου όλα αυτά- όπως τόνισαν- έχουν εξεταστεί και συμφωνηθεί και με την ευρωπαϊκή και με την ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου, και αναφέρει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Όπως αναφέρεται στο mignatiou.com. σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο:

«Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν».

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούλιο και είχε αναφέρει αυτή τη συγκεκριμένη θέση του Ταμείου η οποία -όπως αναφέρουν-επιβεβαιώθηκε χθες.

3
Αλιπιος
13/10/2017 05:45
Δηλαδη ουτε τα συμφωνιθεντα δεν καταφερνετε να επιστρεψτ; Τι  κρατος εισαστε; Ποιος θελει να επενδυσει τοτε στην Ελλαδα; Μονο οι ηλιθιοι;
Πάνος Αννόβερο
12/10/2017 23:04
Ο Ρουσόπουλος επιστρέφει στην πολιτική. Την πολιτικη την ρώτησε; το μεγαλύτερο λαμόγιο της πενταετίας Καραμανλή.
Ιωάννα
12/10/2017 21:32
Αλήθεια άραγε τι κάνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τη χώρα μέτρων, όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων π.χ. φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, ταξιτζήδων, λαϊκών αγορών κλπ, η υπαγωγή όλων εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων π.χ. τραπεζών, οργανισμών, νομικών προσώπων, ενημέρωσης, μεταφορών, τελωνείων, εφοριών, δικαστηρίων, βουλής κλπ, η παντελής απαγόρευση εργασίας των συνταξιούχων και διπλοθεσιτών, η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των πολιτών άνω 67 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης π.χ. ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, καταστηματάρχες κλπ, η κατάργηση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, αδήλωτων εισοδημάτων, μαύρης εργασίας της πραγματικής οικονομίας, η είσπραξη από το κράτος των οφειλών της αγοράς σε εφορίες, συνταξιοδοτικούς φορείς, δημόσια ταμεία, απασχολούμενους, τράπεζες.