Εγγύηση καταθέσεων σε δύο φάσεις προτείνει η Κομισιόν

Η επιτροπή θέλει συμφωνία μέσα στο 2018 για το νέο Ταμείο που θα παρεμβαίνει αφού πρώτα τα εθνικά Ταμεία έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους τους

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2017 08:00 |
Εγγύηση καταθέσεων σε δύο φάσεις προτείνει η Κομισιόν
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις παρουσίασε χθες τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση

Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη σε δύο φάσεις προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν ταχύτερα οι συζητήσεις για την τραπεζική ένωση που διαρκούν ήδη πάνω από δύο χρόνια και να αντιμετωπιστούν αντιδράσεις της Γερμανίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει συνολική συμφωνία μέσα στο 2018, προτείνεται να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme ή EDIS), το οποίο θα παρεμβαίνει αφού πρώτα τα εθνικά Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων θα έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους τους για να διασώσουν τους καταθέτες.
Σε πρώτη φάση και σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη διάσωσης τραπεζών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα δίνει μόνο δάνεια στις εθνικές Αρχές εγγύησης καταθέσεων. Το EDIS δεν θα δανείζει όλο το απαραίτητο ποσό αλλά περίπου το 30%, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 90% έως το 2021, σύμφωνα με το Reuters.
Σε δεύτερη φάση και ενώ τα εθνικά Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων θα συνεχίσουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εγγυήσεων, θα συνδράμει εν μέρει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Για να ξεκινήσει η δεύτερη αυτή φάση, θα πρέπει πρώτα η τράπεζα ή οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια χώρα να δείξουν ότι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εξορθολογίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων, αναφέρει ακόμη το πρακτορείο. Επίσης η Κομισιόν έως την άνοιξη θα υποβάλει νέες προτάσεις για το πώς οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.
Πολλά κράτη και στελέχη της Κομισιόν θα ήθελαν να δουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί στη γένεσή της μια τραπεζική κρίση. Αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη με τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων που θα καλύπτει όλους τους καταθέτες από όλες τις χώρες. Ομως χώρες όπως - κυρίως - η Γερμανία αντέδρασαν και η Κομισιόν έψαξε να βρει συμβιβαστική λύση. Ουσιαστικά με το νέο αυτό σχέδιο το βάρος της σωτηρίας μιας τράπεζας και των καταθετών της εξακολουθεί να πέφτει στους ώμους κάθε χώρας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, σήμερα υπάρχει εγγύηση για όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με στόχο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας για το θέμα, «η ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και για ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα στηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ