Κόβονται χιλιάδες δικαιούχοι από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι οποίοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΚΟΤ θα συνυπολογίζονται οι καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η ακίνητη περιουσία τους με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Κάνουμε το σύστημα πιο φτωχοκεντρικό. Δεν θα λαμβάνεται πλέον ως κριτήριο μόνο το εισόδημα, όπως ισχύει σήμερα, αλλά η πραγματική περιουσία του κάθε δικαιούχου», εξηγούσαν χθες πηγές του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΚΟΤ, που σήμερα παρέχει έκπτωση έως 42% και καλύπτει 680.000 καταναλωτές, βρίσκονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπό διαμόρφωση και πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ. Στην ουσία έρχεται μεγάλο ψαλίδι στους δικαιούχους του ΚΟΤ, με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με αυξήσεις και καταναλωτές που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Ανάμεσα σε όσους κοπούν δεν θα είναι μόνο οι εύποροι που έχουν παρεισφρήσει στο καθεστώς προστασίας των ευπαθών ομάδων εκμεταλλευόμενοι το διάτρητο σύστημα, όπως έγραψαν προ ημερών «ΤΑ ΝΕΑ», αλλά και καταναλωτές που παρ’ ότι έχουν χαμηλό εισόδημα διατηρούν περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις ή ακίνητα.

Τα ερωτήματα επομένως είναι πολλά, όπως από ποιο ύψος καταθέσεων και πάνω θα μπαίνει ο κόφτης, πού θα μπει ο πήχης της ακίνητης περιουσίας, τι θα συμβεί με ακίνητα ξενοίκιαστα που δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους κ.ο.κ. Οσοι δεν πληρούν τα νέα κριτήρια θα χάσουν το ΚΟΤ που σήμερα παρέχει έκπτωση μέχρι και 42% έναντι του συνηθισμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Το καλοκαίρι η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί προς το ΥΠΕΝ τέσσερις νέες κατηγορίες, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%. Ειδικά στη κατηγορία της ανώτατης έκπτωσης, του 80%, θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα στα όρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το εξαμηνιαίο εισόδημα για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη έχει οριστεί στα 3.000 ευρώ. Οπως και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, έτσι και για αυτήν, θα προηγείται αυστηρός έλεγχος, ώστε να μην εισχωρήσουν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο και ευκατάστατοι καταναλωτές, λένε οι ίδιες πηγές.

ΓΙΑ ΤΑ ΥΚΩ. Σχετικά με τον κίνδυνο επιβαρύνσεων των καταναλωτών από αυξήσεις λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), πηγές του υπουργείου Ενέργειας εξηγούσαν ότι δεν τίθεται θέμα αυξήσεων. Κατά τις ίδιες πηγές, το ΥΠΕΝ έκανε δεκτή την εισήγηση της ΡΑΕ να ανακτήσει η ΔΕΗ ποσό 360 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τις ΥΚΩ παρελθόντων ετών, και όχι 700 εκατ. ευρώ, όπως ζητούσε η επιχείρηση. Αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτά τα 360 εκατ. δεν θα επιβαρύνουν μέσω αυξήσεων τους καταναλωτές, θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη που θα δεσμεύσει το σχετικό κονδύλι. Προχθές πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για αυξήσεις στον μέσο καταναλωτή ύψους 12-13 ευρώ ετησίως.