Βαρύς είναι ο λογαριασμός που φέρνουν οι φόροι και τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το 2018. Επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου και όχι μόνο υπολογίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα κοστίσουν στους Ελληνες περί τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναμφίβολα θα λείψουν από την αγορά, μια αγορά η οποία ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων εξαιτίας της υπερφορολόγησης των προηγούμενων ετών, αλλά και της ασθενικής κατανάλωσης που έχει επιφέρει η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Αλλωστε πρόσφατη έρευνα της Consumer Confidence της Nielsen έδειξε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οκτώ στους δέκα Ελληνες δήλωσαν ότι προσπαθεί σε σταθερή βάση να περικόψει τα έξοδα του νοικοκυριού του σημαντικά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 56%. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Ελληνες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις δαπάνες τους έχουν στραφεί σε φτηνότερα καταναλωτικά προϊόντα (68%), οι έξι στους δέκα μειώνουν τα έξοδα για ένδυση και υπόδηση ενώ σχεδόν οι επτά στους δέκα τα έξοδα διασκέδασης εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία εκτινάσσονται στα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 1 δισ. ευρώ, ενώ από την έμμεση φορολογία το κράτος αναμένει να εισπράξει 27,7 δισ. ευρώ αφού οι φόροι στην περίπτωση αυτή θα είναι αυξημένοι κατά 3,2% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα. Η αύξηση αυτή των φόρων σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές στα εισοδήματα (επιδόματα κ.ά.) αναμένεται να προκαλέσει ένα ακόμα πλήγμα στην αγορά.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, είναι μέτρα λιτότητας με περικοπές βασικών επιδομάτων και αύξηση της φορολογίας, τα οποία θα έχουν ως συνέπεια «η αγορά και ειδικότερα το εμπόριο το 2018 να στερηθούν από 1,8 δισ. ευρώ έως και 2 δισ. ευρώ εσωτερικής κατανάλωσης».