Την πρώτη συζήτηση για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη θα έχουν αύριο στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW), στο επίκεντρο του αυριανού Eurogroup θα βρεθεί το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για τον οποίο η Κομισιόν και η Γαλλία προτείνουν να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Nομισματικό Ταμείο.

Φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν ως προς το ρόλο του οργανισμού.

Η Ανγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη, τόνισε ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών.

Προληπτική δράση

Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει αύριο στο τελευταίο του Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.