Ισχυρά δείγματα ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας δείχνει το κύμα δημόσιων εγγραφών μεγάλων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Παρά τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με ρεκόρ σχετικά με τις εισαγωγές μεγάλων παικτών στην κεφαλαιαγορά της γείτονος χώρας. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg δείχνουν ρεκόρ δεκαετίας για τις δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Συνολικά, οι ιταλικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει φέτος από τις δημόσιες εγγραφές περίπου 4,11 δισ. ευρώ, έναντι μόνο 1,45 δισ. ευρώ το 2016.

ΑΝΟΔΟΣ 17%. Ως αποτέλεσμα, οι επιδόσεις του ιταλικού χρηματιστηρίου είναι ανάμεσα στις υψηλότερες της Ευρώπης, με άνοδο 17% από την αρχή του έτους, παρότι πολλοί τομείς της ιταλικής οικονομίας συνεχίζουν να υστερούν σε ανταγωνιστικότητα.

Το γεγονός των ημερών στην Ιταλία είναι η προχθεσινή εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου της εταιρείας ελαστικών Pirelli, της 30ής κατά σειρά εγγραφής από τις αρχές της χρονιάς, και ενώ έπονται ακόμη 12 έως το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου της γείτονος χώρας, Borsa Italiana, Ραφαέλε Τζερουσάλμι.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή σε όλη την Ευρώπη έπειτα από την πώληση μεριδίου της ιρλανδικής τράπεζας Allied Irish Banks τον περασμένο Μάιο (3 δισ. ευρώ). Ο ιταλικός όμιλος ελαστικών είχε αποσυρθεί από το χρηματιστήριο το 2015, έπειτα από την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου έναντι 7,3 δισ ευρώ από τον κινεζικό κολοσσό ChemChina.

Στην ουρά, μετά την Pirelli, δημόσιες προσφορές (IPO) ετοιμάζονται από τους οίκους μόδας Valentino και Furla, και την αλυσίδα εστιατορίων Eataly, ενώ έπονται και άλλοι. «Το 2017 ήταν από τις καλύτερες χρονιές για τις IPO στην Ιταλία. Το γεγονός ότι οι εταιρείες που θέλουν να εγγραφούν στο χρηματιστήριο του Μιλάνου αυξάνονται συνεχώς δεν είναι τυχαίο. Η αγορά βρίσκεται σε σημείο καμπής και το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι εξίσου ισχυρό» εκτιμά η Μπάρμπαρα Λούνγκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Borsa Italiana.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Πίσω από το αυξημένο ενδιαφέρον για εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά βρίσκονται τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, οι ενδείξεις σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και η καλή πορεία των εξαγωγών, που αποτελούν και την κινητήριο δύναμη των Ιταλών. Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν φέτος με ρυθμό 4,7%, έναντι 3,7% που προέβλεπε τον Απρίλιο η κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιταλική οικονομία έχει θεραπεύσει και τις παθογένειές της όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Εχει ωστόσο τη σημασία του το γεγονος ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, όσο και για εκείνη του 2018. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2017, όπως ανακοίνωσε προ μερικών εβδομάδων το υπουργείο Οικονομικών, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,1% τον Απρίλιο 2017. Το 2018, η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,5%, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, έναντι 1% της προηγούμενης πρόβλεψης.