Εναλλακτικά σενάρια για τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και την επόμενη χρονιά εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επίκεντρο το μέγεθος και τη διάρκεια των αγορών ομολόγων.

Το επιβεβαιώνουν τα πρακτικά (minutes) της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα έχει αποφασίσει να ανακοινώσει στις 26 Οκτωβρίου το αναλυτικό σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση του QE μέσα στην επόμενη χρονιά.

Τον περασμένο μήνα τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου συζήτησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, διάφορα σενάρια για την επέκταση του προγράμματος την επόμενη χρονιά, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες τους για τη γρήγορη άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, δεν υπάρχει πλέον πολυτέλεια για ατέρμονες διαβουλεύσεις όπως στο παρελθόν, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν αξιωματούχοι με εμπλοκή στις συζητήσεις, και η ΕΚΤ καλείται να πάρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις οριστικές της αποφάσεις. Οι αναλυτές πάντως αναμένουν ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα «ψαλιδιστούν» κατά 30%, και συγκεκριμένα στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα, από 60 δισ. ευρώ σήμερα και ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί για διάστημα έξι μηνών. Σε αυτή την άποψη συγκλίνουν και αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ.

ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ. Το βέβαιο είναι ότι εντός της ΕΚΤ υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία που εκφράζεται από τη γερμανική πλευρά και θέλει να ολοκληρωθεί το QE το συντομότερο δυνατό, και η άλλη που επιμένει ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς ο στόχος του πληθωρισμού (2%) δεν έχει επιτευχθεί, ενώ και τα μηνύματα για την πορεία του ευρώ είναι ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ εξετάζει διάφορες επιλογές σχετικά με την επιμήκυνση του QE, οι οποίες και αφορούν τόσο το μέγεθος της μείωσής του όσο και την επιπλέον διάρκειά του.

Επιπλέον και παρότι κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε αυξημένη εμπιστοσύνη για την πορεία του πληθωρισμού, ορισμένα από τα μέλη της ΕΚΤ επεσήμαναν ότι ενδέχεται να έχει υποτιμηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος που μπορεί να επιφέρει η πορεία του ευρώ, θέτοντας σε αμφιβολία τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πρετ φέρεται να ζήτησε τη «στενή παρακολούθηση» της ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Τελικά, όπως δείχνουν και τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα μέλη της τράπεζας υιοθέτησαν στο κείμενο μια πιο ήπια διατύπωση, και συγκεκριμένα τη λέξη «παρακολούθηση».

Το μήνυμα πάντως ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, στέλνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο Πρετ. Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο στο Λονδίνο, ο οικονομολόγος της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι οι σχετικά ήρεμες συνθήκες της αγοράς μπορεί να ενθαρρύνουν την τράπεζα να παρατείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων για μια σχετικά μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αλλά με μειωμένο ύψος αγορών.