Τονίζεται ότι συνολικά σήμερα σε αναμονή βρίσκονται περίπου 140.000 κύριες συντάξεις, 129.000 επικουρικές και 59.000 εφάπαξ, με αναμονή έως 3 χρόνια, αριθμός – ρεκόρ που αποδεικνύει την εικόνα διάλυσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί ούτε ένα κλιμάκιο εργασίας, με στόχο το επόμενο τρίμηνο να εκδοθούν οι 70.000 αιτήσεις που εκκρεμούν. Παράλληλα δίνονται συνεχώς προσωρινές συντάξεις (το ποσό είναι το 50% της πλήρους σύνταξης) και όχι οριστικές. Ετσι αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Εργασίας συνέταξε ένα –ανεφάρμοστο –σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει σύσταση 100 κλιμακίων με 2.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λαμβάνουν ως μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως (190 καθαρά) για να τρέξουν την έκδοση των συντάξεων. Στόχος –ο οποίος σε κάθε περίπτωση είναι ανέφικτος με βάση τον έως τώρα ρυθμό απονομής συντάξεων –είναι στις 31/12/2017 οι εκκρεμείς περιπτώσεις κύριων συντάξεων, που ανέρχονται σήμερα σε 139.000, να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, δηλαδή κατά 70.000. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες οριστικές αιτήσεις, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

XAMENOI ΣTA MAΘΗΜΑΤΙΚΑ. Παράλληλα, στάση πληρωμών καταγράφεται και στις επικουρικές συντάξεις (129.000 εκκρεμούν), οι οποίες θα ψαλιδιστούν πάλι το 2019. Επί δυόμισι χρόνια δεν μπορούν να εκδοθούν, αφού στο υπουργείο Εργασίας… ψάχνουν τον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού τους. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν, αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.

Στο μεταξύ, τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ασφαλιστικό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ΕΦΚΑ λειτουργεί μόνο στα χαρτιά.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο Θεοδωρίδης κατήγγειλε ότι όλοι οι στόχοι του υπουργείου Εργασίας για την έκδοση των συντάξεων έχουν πέσει έξω. «Εννέα μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του, οι οργανισμοί έχουν τη δυναμική που είχαν στις 31/12/2016. Εάν κάποιος πολίτης θέλει για παράδειγμα πληροφορίες για το ΙΚΑ, θα απευθυνθεί στις υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Παράλληλα, από 1η Ιουλίου κανένα κλιμάκιο έκδοσης συντάξεων δεν έχει συγκροτηθεί. Οι στόχοι που έχουν προβλεφθεί είναι ανέφικτοι» τόνισε.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης είπε ότι το 60% των συντάξεων χηρείας είναι κάτω από τα 345 ευρώ και δεν έχουν οριστικοποιηθεί. «Μόνο όσες είναι πάνω από αυτό το ύψος οριστικοποιούνται» ανέφερε, ενώ όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση δεν έχει γίνει ακόμα προσαρμογή του λογισμικού στα προβλεπόμενα από την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.