Εως και 25.000 ευρώ μπορεί να φτάσει το ύψος της χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά που θα θελήσουν να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος Οκτωβρίου με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Για τον σκοπό αυτό το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με δέκα τράπεζες, ανάμεσά τους και πέντε συνεταιριστικές, και σύντομα αναμένεται η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος τις επόμενες ημέρες.

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» θα προβλέπεται ότι το ύψος της επιχορήγησης θα εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και ανεβαίνει κλιμακωτά έως το ποσό των 25.000 ευρώ.Καινοτομία του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» είναι πως όλες οι διαδικασίες του προγράμματος θα είναι απλοποιημένες και θα υλοποιούνται αποκλειστικά από το ΕΤΕΑΝ, καθώς μέσω μιας ολοκληρωμένης πληροφορικής πλατφόρμας ο ενδιαφερόμενος θα πραγματοποιεί την αίτησή του ηλεκτρονικά μαζί με την περιγραφή όλων των παρεμβάσεων που σκοπεύει να υλοποιήσει, αλλά και το προϋπολογιζόμενο κόστος αυτών. Επίσης, θα δηλώνει την τράπεζα με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, εφόσον η συμμετοχή του γίνει μέσω τραπεζικού δανείου.

Η χρήση δανείου πάντως δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη σύναψη δανείου, αυτό θα είναι ανάλογο του προϋπολογισμού εργασιών και θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της επιχορήγησης και του συνολικού προϋπολογισμού και έως τα 25.000 ευρώ.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι από 4 έως 6 χρόνια χωρίς περίοδο χάριτος, ενώ προβλέπεται επιδότηση και επιτοκίου 100%. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Για τα δάνεια αυτά δεν θα απαιτούνται εξασφαλίσεις, ενώ το ΕΤΕΑΝ θα καταβάλει τους τόκους στην τράπεζα με την οποία ο ιδιώτης έχει συνάψει το δάνειο μετά την καταβολή της αντίστοιχης δόσης κεφαλαίου από τον ίδιο.

Οι εργασίες που θα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα θα αφορούν: αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Τα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση θα καθοριστούν από τον οδηγό του προγράμματος, η έκδοση του οποίου αναμένεται.

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι το επιλέξιμο ακίνητο να είναι ή μονοκατοικία ή πολυκατοικία ως σύνολο κτιρίου ή μεμονωμένο διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, να έχει οικοδομική άδεια, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.