Σε δύο μέτωπα μαίνεται η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους μεγάλους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που εκμεταλλεύονται τα προνόμια, τα οποία παρέχουν οι φορολογικοί παράδεισοι.

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «τραβάει» την Ιρλανδία στα δικαστήρια για τους φόρους που οφείλει να ανακτήσει η Apple. Η σχετική προθεσμία έχει εκπνεύσει από τον Ιανουάριο και το Δουβλίνο δεν έχει διεκδικήσει ούτε μέρος του ποσού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν. «Θλιβερή η κίνηση των Βρυξελλών» απάντησε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Επίσης χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στο Λουξεμβούργο και στην Amazon καθώς έπειτα από σχετική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα χορήγησε αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα στην εταιρεία. Το ύψος τους φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ και τώρα η Amazon καλείται να επιστρέψει πίσω τα χρήματα, τα οποία θεωρούνται παράνομη κρατική ενίσχυση.

«Το Λουξεμβούργο χορήγησε παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα στην Amazon. Ως αποτέλεσμα τα τρία τέταρτα των κερδών της εταιρείας παρέμειναν αφορολόγητα» δήλωσε χθες η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτόν επιτράπηκε στην Amazon να καταβάλει τέσσερις φορές λιγότερο φόρο από ό,τι άλλες τοπικές εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανόνες.

ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΤΑΝΕ. Στο μέτωπο της Apple, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οδηγεί την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή απέτυχε να ανακτήσει μέχρι και 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενες οφειλές από φόρους της πολυεθνικής. Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατάξει τον αμερικανικό κολοσσό να καταβάλει απλήρωτους φόρους, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα σύμφωνα με την οποία η εταιρεία είχε λάβει παράνομη κρατική αρωγή.

«Εχει περάσει πάνω από χρόνος από τότε που η Κομισιόν υιοθέτησε αυτή την απόφαση, αλλά η Ιρλανδία ακόμα δεν έχει ανακτήσει τα χρήματα» ανέφερε χθες η Βεστάγκερ, προσθέτοντας πως το Δουβλίνο δεν έχει καν επιδιώξει να εισπράξει μέρος του ποσού. Επεσήμανε μάλιστα ότι η Κομισιόν κατανοεί πως η ανάκτηση σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο περίπλοκη σε σύγκριση με άλλες, γι’ αυτό και η Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει.

Ερωτηθείσα για πιθανές ποινές κατά της Ιρλανδίας, εφόσον η χώρα δεν συμμορφωθεί, η Βεστάγκερ αρνήθηκε να πάρει θέση. Η προθεσμία εντός της οποίας θα έπρεπε να έχει εφαρμόσει η Ιρλανδία την απόφαση εξέπνευσε στις 3 Ιανουαρίου και, σύμφωνα με την Κομισιόν, για όσο καιρό το Δουβλίνο συνεχίζει να μην ανακτά την οικονομική ενίσχυση, η εταιρεία θα εξακολουθεί να ωφελείται από το παράνομο πλεονέκτημα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας ανέφερε πως ποτέ δεν αποδέχθηκε την άποψη της Κομισιόν για κρατική βοήθεια προς την Apple. Προσέθεσε πάντως ότι έχει δεσμευθεί να συλλέξει τα χρήματα, αν και εκκρεμεί και η έφεση του ίδιου του Δουβλίνου ενάντια στην ευρωπαϊκή απόφαση. Οσο για την Apple, βρίσκεται σε διαδικασία άσκησης έφεσης ενάντια στην απόφαση.