Την μεγαλύτερη επέκταση από τον Ιούνιο του 2008 κατέγραψε η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, χάρη στην ισχυρή αύξηση της ζήτησης από το εσωτερικό, με τις συνθήκες στον κλάδο να βελτιώνονται για τέταρτο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 52,2 μονάδες του Αυγούστου.

Ξεπέρασε και πάλι το 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση. Ανάλογη ανάπτυξη είχε να σημειωθεί από τον Ιούνιο του 2008.

Η αύξηση των νέων παραγγελιών ήταν η ισχυροτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τρεισίμησι ετών, είπε η Markit.

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αύξηση των νέων εργασιών επικεντρώθηκε στην εγχώρια αγορά, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, μολονότι σε μικρό βαθμό.

«Η συνολική ανάπτυξη εξακολούθησε να απορρέει από τη δριμεία αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, οι οποίες με τη σειρά τους συνέβαλαν σε ακόμα μία σταθερή αύξηση της απασχόλησης, ενισχύοντας τις ελπίδες για περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα», είπε ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit.

Oι εγχώριοι κατασκευαστές προσέλαβαν επιπρόσθετους εργαζομένους για πέμπτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, μολονότι με ελαφρώς ασθενέστερο ρυθμό από τον Αύγουστο.

«Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν καταγράφοντας συρρίκνωση, γεγονός στο οποίο ενδεχομένως να συνέβαλε το ισχυρότερο ευρώ», πρόσθεσε o Al.Gill.