Κυρώνουν με νόμο στη Βουλή το μνημόνιο για τα αρχαία του Ελληνικού, προκειμένου να ακυρώσουν τυχόν αρνητική για την επένδυση γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Σε αυτή την ντρίμπλα πρόκειται να καταφύγει η κυβέρνηση, έπειτα από συσκέψεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να παρακάμψει πιθανή αυριανή απόφαση του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης τμήματος του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου.
Ακριβώς επειδή το σενάριο αυτό θεωρείται και το πιο πιθανό, η βασική εναλλακτική στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει το μνημόνιο μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Ελληνικόν ΑΕ και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που αυτό προβλέπει για τις αρχαιολογικές εργασίες, ψηφίζοντάς το ως νόμο στη Βουλή.

Σήμερα πάντως τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην επαναληπτική συνεδρίαση της Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων, η οποία καλείται να αποφανθεί επί των προσφυγών (Ελληνικόν ΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ), κατά της απόφασης του δασάρχη για το περίφημο «δάσος» του Ελληνικού, έκτασης 37 στρεμμάτων. Την τελευταία φορά η συνεδρίαση είχε διακοπεί και αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα, οπότε και λογικά η επιτροπή θα καταλήξει σε απόφαση. Στο διά ταύτα της υπόθεσης, τα πάντα είναι ανοικτά. Ανθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση δίνουν πιθανότητες 50% στο ενδεχόμενο να δικαιωθούν οι προσφεύγοντες.

ΟΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ. Τα πάντα είναι ανοικτά και στο μεγάλο μέτωπο του ΚΑΣ. Εξ ου και το Μαξίμου φαίνεται να καταλήγει, έπειτα από εισηγήσεις από εμπλεκόμενους υπουργούς, να φέρει στη Βουλή το μνημόνιο που υπέγραψαν το Μάιο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικόν ΑΕ, το οποίο και προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις αρχαιολογικές εργασίες. Εφόσον οι διορίες που προβλέπει το μνημόνιο για το έργο αποκτήσουν ισχύ νόμου, τότε η αρχαιολογική υπηρεσία θα πρέπει και να τις τηρήσει, όπως είχε συμβεί με το μετρό της Αθήνας και τα ολυμπιακά έργα του 2004. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αρχαιολογικές εργασίες θα υπάγονται σε σφιχτές προθεσμίες, και επομένως οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να επικαλεστούν ως αιτίες καθυστερήσεων την απουσία προσωπικού ή άλλες, παρά θα οφείλουν να επισπεύσουν το έργο τους.

Ο υφιστάμενος αρχαιολογικός νόμος δεν προβλέπει χρονοδιαγράμματα στις αρχαιολογικές εργασίες. Και η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανασκαφών που διήρκεσαν ακόμα και τέσσερα – πέντε χρόνια, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς και τα αρχικώς προϋπολογισμένα κονδύλια του έργου, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν περαιτέρω χρόνος και επιπλέον κονδύλια.

ΣΙΡΙΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, το σίριαλ με τα αρχαία του Ελληνικού δεν πρόκειται να τελειώσει αύριο. Στην κυβέρνηση έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μπουν στο τραπέζι τα πιθανά από εδώ και πέρα σενάρια. Σύμφωνα με αυτά, εφόσον τελικά αύριο συνεδριάσει το ΚΑΣ, και ταχθεί υπέρ της κήρυξης τμήματος του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, το πιθανότερο είναι ότι η γνωμοδότησή του θα είναι αν όχι ομόφωνη, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία. Εφόσον η Λυδία Κονιόρδου δεχτεί τη γνωμοδότηση, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν προσφυγές κατά της απόφασης που θα εκδώσει αμέσως μετά η υπουργός. Εάν πάλι δεν τη δεχτεί, μπορεί είτε να αναπέμψει ξανά το θέμα στο ΚΑΣ, είτε να εκδώσει μια δική της υπουργική απόφαση, την οποία ωστόσο θα πρέπει να αιτιολογεί τεκμηριωμένα. Κάτι τέτοιο θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει τον Σύνδεσμο Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλους φορείς, στο να προσφύγουν στο ΣτΕ με νομικό όπλο τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα προσφύγει και αυτή στο ΣτΕ κατά της προσφυγής των παραπάνω, με όπλο τη μειοψηφούσα άποψη της γνωμοδότησης, εφόσον φυσικά αυτή υπάρξει. Σημειωτέον ότι η σύμβαση πώλησης των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή, εμπεριέχει πρόβλεψη για αποζημίωση του τελευταίου λόγω τυχόν καθυστερήσεων που θα προκύψουν εξαιτίας εύρεσης αρχαιοτήτων που δεν ήταν γνωστές κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού.