Οι τιμές των κατοικιών έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις των ανεπτυγμένων οικονομιών, αλλά σε μερικές από αυτές το ράλι που έχει σημειωθεί την τελευταία πενταετία δημιουργεί πλέον έντονους φόβους για φούσκα.

Πρόκειται για οκτώ πόλεις, το Τορόντο, τη Στοκχόλμη, το Μόναχο, το Βανκούβερ, το Σίδνεϊ, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Αμστερνταμ, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα UBS, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει τον «Παγκόσμιο Δείκτη Φούσκας στην Αγορά Ακινήτων».

Για να βγάλει την τελική κατάταξη, η τράπεζα υπολογίζει συγκεκριμένα θεμελιώδη της οικονομίας όπως είναι το εισόδημα και το ποσοστό απασχόλησης των κατοίκων κάθε πόλης, σε συνδυασμό με τις τιμές. Ετσι προκύπτει ένας δείκτης που προβλέπει το πόσο πιθανό είναι να καταγράψουν οι τιμές αυτές των κατοικιών κάποια διόρθωση. Οπως σημειώνει η UBS, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος δημιουργίας φούσκας στην αγορά ακινήτων πολλών μεγάλων πόλεων, καθώς οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στο διάστημα αυτό φτάνουν ακόμη και το 50%. Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα και οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί το πολύ έως 10%.

Ειδικότερα όσον αφορά το Τορόντο, μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι καταγράφηκαν αυξήσεις 20% στις τιμές. Τα τελευταία χρόνια οι πραγματικές τιμές έχουν διπλασιαστεί, ενώ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί μόλις κατά 5% και οι μισθοί κατά 10%.

Στη Στοκχόλμη οι τιμές τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 60%, ποσοστό που είναι διπλάσιο από την αύξηση των εισοδημάτων. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ευκολία δανεισμού, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να είναι πλέον υπερδανεισμένα.

Στο Μόναχο οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 85% τα τελευταία δέκα χρόνια. Μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων αυτών μάλιστα καταγράφεται μετά το 2016. Ενας εργαζόμενος στον τομέα των υπηρεσιών χρειάζεται πλέον να δουλεύει οκτώ χρόνια για να αγοράσει ένα διαμέρισμα μόλις 60 τ.μ. Στα μέσα του 2016 οι τιμές κατοικιών στο Βανκούβερ παρουσίασαν αύξηση κατά 25% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή η αύξηση στα εισοδήματα και στις τιμές των ενοικίων δεν ξεπέρασε το 5% σε ετήσια βάση.

Στο Σίδνεϊ, ενώ καταγράφηκαν υποχωρήσεις στις τιμές το διάστημα 2015-2016, τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12%. Πλέον οι τιμές των κατοικιών είναι κατά 60% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2012.

Στο Λονδίνο οι τιμές των κατοικιών, προσαρμοσμένες με βάση τον πληθωρισμό, είναι κατά 45% υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια και κατά 15% υψηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007.

Στο Χονγκ Κονγκ οι τιμές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα μέσα του τρέχοντος έτους. Είναι πλέον σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν το 2003.

Στο Αμστερνταμ οι πραγματικές τιμές έχουν αυξηθεί από το 2015 και μετά κατά 30%. Οι αυξήσεις στις τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες στην πόλη αυτή σε σύγκριση με άλλες πόλεις της χώρας.