Η Ιρλανδία θέλει να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στην τεχνολογία, τις αερομεταφορές και τα χρηματοπιστωτικά, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τον λόγο αυτόν το Δουβλίνο υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τη χαμηλή φορολογία που προσφέρει στις επιχειρήσεις, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 12,5%.

Τα σχέδια της Ιρλανδίας για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική και την Ασία, παρουσίασε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Φράνσις Φιτζέραλντ.

Μετά το Brexit, η Ιρλανδία θα είναι η μόνη αγγλόφωνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε η Φιτζέραλντ στο CNBC, μεγάλο ατού της Ιρλανδίας είναι ότι παρέχει ασφαλές και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρόκειται πρακτικά για φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, οι οποίες ξέρουν τι να περιμένουν σε βάθος πολλών χρόνων και δεν αιφνιδιάζονται με ξαφνικές αλλαγές στη νομοθεσία. Η σταθερότητα αυτή θα βοηθήσει τη χώρα να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις, ειδικά από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές αγορές, εξήγησε η ίδια.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΕΤΟ. Οπως υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά η Φιτζέραλντ στο CNBC, η Ιρλανδία θα παραμείνει μια από τις ισχυρότερες φωνές μέσα στην Ευρώπη κατά της αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Αφησε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια άλλων χωρών της ΕΕ να αυξήσουν τη φορολογία σε αμερικανικές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, όπως είναι η Google και η Facebook. Το Δουβλίνο έχει κάνει συμφωνία με πολλές ξένες εταιρείες να ανοίξουν θυγατρικές στη χώρα και να φορολογούνται μόνο με 12,5%. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι φόροι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε περίπου 22%. Ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στην Ευρώπη υπολογίζεται σε σχεδόν 19%. «Βλέπουμε ότι εταιρείες του κλάδου των τραπεζών, της τεχνολογίας και των αερομεταφορών ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ιρλανδία –τη μόνη χώρα της ΕΕ η οποία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας έχει τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα» σχολίασε η Φιτζέραλντ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το Δουβλίνο στην προσέλκυση εταιρειών και από την Ασία, οι οποίες θέλουν να διευρύνουν την παρουσία τους στην ενιαία αγορά.

Είναι προφανές ότι η Ιρλανδία δεν σκοπεύει μόνο στην προσέλκυση τραπεζών από το Λονδίνο, αλλά στοχεύει όλους τους πιθανούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.