Την αποχώρησή της από τον κλάδο του ελαιολάδου μέσω της πώλησης της συγκεκριμένης δραστηριότητάς της στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες η πολυεθνική εταιρεία Ελαΐς – Unilever Hellas, προσθέτοντας ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των αποχωρήσεων που έχουν πλήξει την ελληνική παραγωγή τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης.

Η κίνηση αυτή της εταιρείας εντάσσεται στην ευρύτερη απόφαση που έχει πάρει εδώ και καιρό η μητρική για αποχώρηση από κλάδους δραστηριοτήτων οι οποίοι δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα και αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη θέση που κατέχει η Ελαΐς – Unilever Hellas στην εγχώρια αγορά, αφού αποτελεί τον leader στο τυποποιημένο ελαιόλαδο και απορροφά κάθε χρόνο μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής.

Η μητρική εταιρεία Unilever έχει αποφασίσει να αποχωρεί από κλάδους που παρουσιάζουν κάμψη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, και στο παρελθόν είχε κάνει προσπάθειες για την ανεύρεση αγοραστή του κλάδου του ελαιολάδου, χωρίς ωστόσο το εγχείρημα να έχει την επιζητούμενη κατάληξη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκ νέου απόφαση για την πώληση του κλάδου ελαιολάδου είχε δρομολογηθεί εδώ και μήνες, ενώ η συνεχής πτώση της κατανάλωσης στην Ελλάδα αλλά και η ευμεταβλητότητα του προϊόντος ως προς τις τιμές του επανέφεραν στο προσκήνιο την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα χθες να υπάρξει και επίσημα από την πλευρά της εταιρείας η δημοσιοποίηση της απόφασής της. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας, η πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση των ελαιολάδων γίνεται στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των στρατηγικών επιλογών της για την κατηγορία των μαργαρινών.

Συγκεκριμένα, η Ελαΐς – Unilever Hellas σκοπεύει «να προχωρήσει στην πώληση των ελαιολάδων της και η πώληση θα αφορά τις μάρκες Αλτις, Ελάνθη και Solon. Η μεταφορά των μαρκών σε νέα ιδιοκτησία αναμένεται να περιλαμβάνει και το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζομένους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία».

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι «η διατήρηση παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα παραμένει στρατηγική επιλογή». Για τον λόγο αυτό η Unilever αποφάσισε να μεταφέρει πρόσθετη παραγωγή προϊόντων οικιακής φροντίδας στο εργοστάσιο που διατηρεί στον Ρέντη Αττικής. Οπως σημειώνει, «με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του ανάμεσα στα εργοστάσια της Unilever στην Ευρώπη».

Η Ελλάδα παραμένει προτεραιότητά της και η αναδιάρθρωση αυτή του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου «αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και κερδοφορίας της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ θα δώσει την ώθηση για εστίαση σε στρατηγικές κατηγορίες και επένδυση σε νέα προϊόντα στην τοπική αγορά».

n Και ενώ η Unilever ψάχνει αγοραστή για τα ελαιόλαδά της αποχωρώντας από τον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα, χθες μια ακόμη εταιρεία, η εταιρεία παγωτού Froneri Hellas που ανήκει στη Nestle, ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστάσιου που διατηρεί στον Ταύρο στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της θέσης της στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε, η ελληνική αγορά βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητές της και θα συνεχίσει να την τροφοδοτεί απρόσκοπτα με τα προϊόντα της. Για τους 102 εργαζομένους τους εργοστάσιου της η εταιρεία θα πραγματοποιήσει ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.