Το «ουάου» του Ντεϊσελμπλούμ

Τον Ιανουάριο του 2015 ήμουν εκεί και το έζησα το σοκ που υπέστη ο ψηλός σγουρομάλλης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, έχοντας δίπλα του τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη με τα «ουάου» του. Την ερχόμενη Δευτέρα ο Ολλανδός επιστρέφει στην οδό Νίκης. Ενδέχεται, λένε οι πληροφορίες, να είναι και ο Τόμας (ο) Βίζερ στην παρέα. Δηλώνω με βεβαιότητα ότι η συζήτηση θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ιδίως όταν θα ασχοληθούν με την πρόοδο επί των 95 προαπαιτουμένων. Ο Τσίπρας ζήτησε να έχουν κλείσει μέχρι τον Νοέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών έχει στείλει τα μηνύματα στους συναδέλφους του στο Υπουργικό, αλλά το κάρο πάει πολύ αργά. Εκεί φοβάμαι ότι ο Γερούν θα αναφωνήσει «ουάου». Στην καλύτερη περίπτωση.

Τρέχει τους εφόρους για τον ΦΠΑ

Γκάζια έχει βάλει στους εφόρους ο Γιώργος Πιτσιλής για τις επιστροφές φόρων. Εχει δώσει εντολή να προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την εκκαθάριση των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και να επιστρέφουν άμεσα τα ποσά στους δικαιούχους. Μάλιστα, σχεδόν σε καθημερινή βάση ελέγχει τις κινήσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλωστε ο ίδιος γνωρίζει ότι από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που απομένει από τη δεύτερη αξιολόγηση. Τον δρόμο για τη γρήγορη επιστροφή φόρων άνοιξε η πρόσφατη απόφαση Πιτσιλή με την οποία ποσά ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ επιστρέφονται χωρίς έλεγχο. Μέχρι το τέλος του μήνα υπολογίζεται ότι θα επιστραφούν περίπου 500 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος.

Παιχνίδι για δύο στον ΔΕΣΦΑ

Είθισται στις ιδιωτικοποιήσεις να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον πολλοί, αλλά στην τελική ευθεία να απομένει ένας, άντε το πολύ δύο παίκτες. Ετσι έγινε και στον διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στη short list του ΤΑΙΠΕΔ με τους διεκδικητές της εταιρείας περνούν μόνο δύο από τους εξι αρχικά ενδιαφερομένους, με τους άλλους τέσσερις να κόβονται επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οι δύο που θα «κονταροχτυπηθούν» για τα μάτια του ΔΕΣΦΑ είναι η κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie, καθώς και η ισπανική Regasificadora del Noroeste. Η εξέλιξη δεν είναι καλή, λένε οι γνωρίζοντες. Οσο λιγότεροι παίκτες περάσουν στην τελική φάση τόσο περιορίζεται ο ανταγωνισμός και αυξάνεται ο κίνδυνος τα τιμήματα να κινηθούν χαμηλά, αφού μειώνονται οι πιθανότητες πλειοδοσίας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν κάποιοι φοβούνται πως μπορεί να υπάρχει και «λαγός», με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός θα εξελιχθεί σε παιχνίδι για έναν. Αλλωστε τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει στον προηγούμενο διαγωνισμό η Socar, όπως και να έχει, αποτελούν ένα άτυπο πήχη. Κανείς από τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ, δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο το τίμημα να περάσει κάτω από τον συγκεκριμένο πήχη.

Ο δραστήριος Τζέφρι Πάιατ

Πάνω του φαίνεται να έχει πάρει ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ τους αγωγούς και τις υποδομές φυσικού αερίου, δυτικών συμφερόντων, που διέρχονται από την Ελλάδα. Ετσι κάνει και με το σχέδιο για το πλωτό τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης. Δεν είναι μόνο οι αλλεπάλληλες σχετικές αναφορές του σε συνέδρια και συνεντεύξεις για τη σημασία που αποδίδει στο έργο η αμερικανική πλευρά. Μαθαίνω ότι το προωθεί σε όλες του τις συναντήσεις, ακόμη και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως όταν επισκέφτηκε προ ημερών τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ο πρεσβευτής, λένε οι πληροφορίες, του μετέφερε εκ νέου το αμερικανικό ενδιαφέρον, αφού ο στόχος είναι η εξαγωγή αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και από εκεί η διοχέτευσή του προς τα Βαλκάνια.
Μπαίνει κόφτης στις εφορίες

Η λιτότητα στις δημόσιες δαπάνες ακουμπάει τώρα και τις εφορίες. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει σχέδιο με καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταργηθούν όλες οι εφορίες β’ τάξης. Το προσωπικό και οι αρμοδιότητες των εφοριών που θα καταργηθούν θα μεταφερθούν σε άλλες ΔΟΥ που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση.

Με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των εφοριών εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το κόστος των μισθωμάτων.

Το μεγάλο κύμα συστέγασης και κατάργησης εφοριών είχε γίνει τη διετία 2011-2012 και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός τους από τις περίπου 230 σε 115. Ο νέος σχεδιασμός για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εφοριών συνδέεται και με το γεγονός ότι έχουν ουσιαστικά ηλεκτρονικοποιηθεί σχεδόν όλες οι συναλλαγές με την Εφορία, δηλαδή διενεργούνται μέσω Διαδικτύου.