Ανεβαίνει το θερμόμετρο για την κορυφαία θέση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς η θητεία της προέδρου Τζάνετ Γέλεν λήγει επίσημα τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει εάν θα κρατήσει στη θέση της τη Γέλεν ή θα την αντικαταστήσει με κάποιον από τους στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι όμως συνεχώς αλλάζουν.

Μέχρι πρόσφατα, της κούρσας φαινόταν να ηγείται ο βετεράνος της Goldman Sachs και επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Τραμπ, Γκάρι Κον. Οι πρόσφατες διαφωνίες του τελευταίου όμως με τον αμερικανό πρόεδρο για θέματα πολιτικής φαίνεται ότι δεν έχουν βοηθήσει την υποψηφιότητά του. Νέος ισχυρός μνηστήρας για τη Fed, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είναι πλέον ο Κέβιν Γουόρς ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υψηλόβαθμο στέλεχος της Fed και έχει στενές διασυνδέσεις με τη Γουόλ Στριτ. Ο πεθερός του, Ρόναλντ Λοντέρ, διατηρεί στενές επαφές με τον Τραμπ εδώ και πολλά χρόνια αφού οι δυο τους γνωρίζονται από το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Ο Γουόρς έχει παντρευτεί την Τζέιν Λοντέρ, την εγγονή και κληρονόμο της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder. Το 2004 μάλιστα ο Τραμπ σε συνεργασία με την Estee Lauder είχε παρουσιάσει κολόνια που έφερε το όνομά του. Η περιουσία του Λοντέρ υπολογίζεται από το «Φορμπς» στα 3,5 δισ. δολάρια. Ο ίδιος μιλά συχνά με τον πρόεδρο Τραμπ για θέματα πολιτικής και κυρίως για θέματα που άπτονται των χωρών της Μέσης Ανατολής, αφού ο Λοντέρ είναι πρόεδρος του World Jewish Congress. Ο Γουόρς έχει πτυχίο νομικής από το Χάρβαρντ και έχει γράψει μεταξύ άλλων έκθεση υποστηρίζοντας τον στόχο του Τραμπ για διατηρήσιμη ανάπτυξη της τάξεως του 3% σε ετήσια βάση. Ο Γουόρς μαζί με τη Γέλεν προβάλλουν αυτή τη στιγμή ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την κορυφαία θέση της κεντρικής τράπεζας. Οι πιθανότητες να λάβει ο Γουόρς το χρίσμα για τη Fed αυξήθηκαν μετά την κριτική που άσκησε ο Γκάρι Κον στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Τραμπ το θέμα των συγκρούσεων στο Σάρλοτβιλ της Βιρτζίνια και το πολιτικό θέμα που προέκυψε. Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να τηρεί πλέον μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Κον, αν κι αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Στην κούρσα παραμένει και η Γέλεν, για την οποία ο αμερικανός πρόεδρος το τελευταίο διάστημα έχει πει καλά λόγια θέλοντας να έχει όλες τις επιλογές στη διάθεσή του.

Ο Τραμπ μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κάποιο ξεκάθαρο σήμα για το ποιον ή ποια μπορεί να σκέφτεται για την προεδρία της Fed. Οπως λέει στο περιοδικό «Πολίτικο» ο βιογράφος του αμερικανού προέδρου Τιμ Ο’Μπράιν, είναι σημαντικό για τον Τραμπ να συνδέονται οι συνεργάτες του με πρόσωπα που έχουν μεγάλη επιρροή και δύναμη.