Στο τραπέζι του διαλόγου κάθονται ξανά η κυβέρνηση και η Eldorado Gold έπειτα από έναν Μαραθώνιο παρασκηνιακών επαφών και τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να πήρε τελικά η εταιρεία για τη χορήγηση της επίμαχης άδειας του μεταλλείου των Σκουριών. Είχαν προηγηθεί πιέσεις και επιστολές προς την κυβέρνηση όπως αυτή του υπουργού Εμπορίου του Καναδά Φρανουσά-Φιλίπ-Σαμπανιέ.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να κάνει πίσω από τις αρχικές της θέσεις παρότι η ίδια επιχειρεί να παρουσιάσει την επανέναρξη του διαλόγου ως υποχώρηση των Καναδών που πήραν πίσω την προγραμματισμένη για σήμερα διακοπή των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κείμενο της άδειας για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στο μεταλλείο των Σκουριών είναι ήδη έτοιμο, απομένουν οι υπουργικές υπογραφές, και κυρίως η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ώστε να φανεί ότι ήταν η σκληρή στάση της κυβέρνησης που υποχρέωσε την Eldorado να καθήσει στο τραπέζι και να βάλει νερό στο κρασί της.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Σε αυτό το κάδρο όλα δείχνουν ότι η επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα απασχολήσει κάποια επόμενη συνεδρίαση της task force, επικεφαλής της οποίας είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την άδεια και αφού στο μεταξύ ο διάλογος Eldorado-Σταθάκη θα έχει στρώσει τοn δρόμο.

Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα εμπλοκή. Αρκετοί βουλευτές έχουν πάρει δημόσια θέση υπέρ της ακύρωσης της επένδυσης, και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο επικεφαλής της εταιρείας Τζoρτζ Μπερνς άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής.

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ. Από τη πλευρά του το Μαξίμου διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι υπήρξε παρέμβαση προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, έως και μεσολάβηση του ίδιου του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παρέπεμπε στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη για τη διαιτησία. Πάντως χθες ο πρωθυπουργός από την Κρήτη όπου περιοδεύει διεμήνυσε ότι «δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα αλλά με με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το περιβάλλον». Σημειωτέον ότι πάγια θέση του Μαξίμου, τόσο στο συγκεκριμένο θέμα όσο και σε άλλα (π.χ. Ελληνικό), είναι να μένει ο Πρωθυπουργός έξω από το κάδρο.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις από πολλές πλευρές και μάλιστα έντονες. Τέτοια ήταν η παρέμβαση του Καναδού υπ. Εμπορίου την οποία είχε προαναγγείλει ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι «δουλειά μου είναι να υποστηρίζω τις καναδικές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη κατάσταση η οποία είτε είναι άδικη είτε θα έθετε σε αμφισβήτηση τη μεταχείριση που έχουν».

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ. Το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή εξέλιξη βολεύει τους πάντες: τους Καναδούς που φαίνεται ότι πήραν τις δεσμεύσεις που ζητούσαν και τη κυβέρνηση που προβάλλει ήδη το μήνυμα ότι κράτησε μέχρι τέλους σκληρή στάση στο θέμα. Το γεγονός μάλιστα πανηγυρίστηκε μέσω twitter από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. «Πήρε πίσω η Eldorado το τελεσίγραφο και τα φεύγω. Οσοι ταυτίστηκαν μαζί της και μιζάρισαν στο αδιέξοδο έχασαν. Επενδύσεις, ναι. Μπανανία, όχι!», γράφει στην ανάρτησή του αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση του χρυσού. Αλλες δηλώσεις και ειδικά από τους αρμόδιους υπουργούς, δηλαδή τους Γ. Σταθάκη, και Σ. Φάμελλο, δεν έγιναν.

Στην ανακοίνωσή της η Eldorado εμφανίζεται για ευνόητους λόγους να είναι εκείνη που έκανε το βήμα πίσω. «Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εποικοδομητικός διάλογος με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της απόφασης να διακόψει τις εργασίες της στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της μάλιστα Τζ. Μπερνς εκφράζει την ικανοποίησή του για τον διάλογο που άνοιξε με το υπουργείο, κάνοντας μνεία στις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας που εκείνο εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα για το project της Ολυμπιάδας. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι «η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να θέσει τις εγκαταστάσεις της σε κατάσταση συντήρησης αν ο διάλογος με το υπουργείο αποδειχθεί μη επιτυχής».

Των παραπάνω είχε προηγηθεί χθες το πρωί συνάντηση αντιπροσωπείας των συγκεντρωμένων έξω από το υπουργείο μεταλλωρύχων με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλο, ο οποίος τους μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογος με την Ελληνικός Χρυσός υπό την προϋπόθεση ότι θα έπαιρνε πίσω το τελεσίγραφο.