Λιγότερο από τρία στα δέκα προϊόντα που καταναλώνουμε παράγονται στη χώρα μας. Η εγχώρια παραγωγή σε σχέση με τις απαιτήσεις της εσωτερικής κατανάλωσης παρουσιάζει πολύ σημαντική υστέρηση και καλύπτει μόλις το 26% ενώ το υπόλοιπο 74% καλύπτεται από τις εισαγωγές.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του ΕΒΕΑ την ίδια στιγμή που και στο πεδίο των επενδύσεων η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι η αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν αύξηση 2,7% ύστερα από μια διετία στασιμότητας.

«Η χώρα χρειάζεται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή αλλά και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων. Η ελληνική βιομηχανία, αυτή τη στιγμή, δυστυχώς θεωρείται ένας σχετικά μικρός σε μέγεθος κλάδος στην ελληνική οικονομία όπου κυριαρχούν οι υπηρεσίες», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΤΑ 19,5%. Σύμφωνα με την μελέτη του ΠΣΕ και του ΕΒΕΑ στον τομέα της μεταποίησης τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκε δραματική μείωση και συρρίκνωση. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι κατά την περίοδο 1995-2015, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 19,5%. Αιτία της συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα είναι η δραστική μείωση των επενδύσεων, του αριθμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων και του αριθμού των απασχολουμένων. Μετά τη θεαματική αύξηση που παρουσίασαν οι επενδύσεις κατά την περίοδο 1995-2000, ακολούθησαν πτωτική πορεία έως το 2005, και ύστερα από ανάκαμψη τα έτη 2006, 2007 και 2008, έφτασαν το 2013 να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 1995, με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις από 5.814 το 1995 να περιοριστούν σε 2.845 το 2013 και να χαθούν 82.090 θέσεις εργασίας.

«Η επιβίωση του μεταποιητικού τομέα δείχνει να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές», σημειώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στη μεταποίηση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων μέσα από κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων.

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ. Η υστέρηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελεί άλλωστε κεντρικό σημείο στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις στη Διεθνή Εκθεσης Θεσσαλονίκης του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξαν ότι ο καθένας προσεγγίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο όπως σημειώνεται και στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός περιγράφει μια διαδικασία κυρίως μέσω κρατικών παρεμβάσεων και κοινοτικών ενισχύσεων που δημιουργούν ερωτηματικά, διατυπώνει στο δελτίο του ο ΣΕΒ. Το ερώτημα σύμφωνα με τον Σύνδεσμο είναι πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η επενδυτική δραστηριότητα μέσω της κρατικής παρέμβασης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εστιάζει στην εκτόξευση των επενδύσεων μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης και της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση διατυπώνονται ερωτηματικά για το πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που υπόσχεται την ίδια ώρα που είναι κοινός τόπος ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι δεσμευτικοί έως το 2023.