Εντονη κινητικότητα για συγχωνεύσεις και εξαγορές έχει αρχίσει να καταγράφεται όπως όλα δείχνουν στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην καρδιά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Πολύφερνη νύφη εμφανίζεται αυτό το διάστημα η γερμανική τράπεζα Commerzbank για την οποία φέρεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενοι, η γαλλική BNP Paribas και η ιταλική UniCredit. Ενα τέτοιο ντιλ μεταξύ τόσο ισχυρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή και για άλλες τέτοιες συμφωνίες καθώς θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», η γερμανική κυβέρνηση θα υποστήριζε μια συγχώνευση της Commerzbank με την BNP Paribas. Το γερμανικό κράτος ελέγχει σήμερα το 15% της Commerzbank αφού κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρενέβη για να τη διασώσει αποκτώντας ως αντάλλαγμα μετοχές της. Η Commerzbank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία μετά την Deutsche Bank. Τα ίδια δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν θα συζητήσει πριν τον Νοέμβριο το θέμα με τη διοίκηση της Commerzbank.

Η BNP Paribas είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου με έντονη παρουσία, εκτός από τη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στο Λουξεμβούργο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι ενδιαφέρον για την Commerzbank υπάρχει από την UniCredit, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Η UniCredit εξετάζει το ενδεχόμενο να συγχωνευτεί με τη γερμανική τράπεζα για να ενισχύσει περισσότερο τη θέση της στην αγορά, αφού πρώτα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο έχει βάλει σε εφαρμογή.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη UniCredit να βολιδοσκοπεί αυτό το διάστημα ντιλ και με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν η Commerzbank καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τους Γάλλους, οι Ιταλοί μπορεί να έχουν κι άλλες επιλογές. Οι πηγές θέλουν τη UniCredit να βρίσκεται σε πρώιμες συζητήσεις με την Commerzbank και τη γερμανική τράπεζα να μιλά και με άλλους υποψήφιους μνηστήρες για συγχώνευση. Οι τράπεζες της Ιταλίας αναζητούν τους τελευταίους μήνες τρόπους για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους καθώς έχουν ξεκινήσει διαδικασία για να απαλλαγούν από βάρη που τους έχουν δημιουργήσει τα κόκκινα δάνεια.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται ότι κάποια στιγμή θα θελήσει να πουλήσει το κρατικό μερίδιο στην Commerzbank και αναζητά την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους φορολογούμενους, ανέφερε διπλωματικά εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας όταν ρωτήθηκε σχετικά.