Την ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων με τέσσερις ή πέντε νέες εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα swap με στόχο να βελτιωθεί η ρευστότητα για τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τη δημιουργία λίγων εκδόσεων, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 32 δισ. ευρώ.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε κάποιες ασκήσεις διαχείρισης χρέους… για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την αξιοπιστία» σημειώνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος τονίζει ότι η κίνηση αυτή είναι ακόμη υπό συζήτηση, χωρίς να αναφέρει τη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το swap.

Τα 20 ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, όταν οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπέστησαν κούρεμα της τάξεως του 53,5%. Δυο χρόνια μετά, το 2014, η Ελλάδα προχώρησε σε δύο ακόμη εκδόσεις στο πλαίσιο σχεδίου να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά με το θέμα επιβεβαίωσαν ότι έχουν εξεταστεί σχετικά σενάρια για μια τέτοια κίνηση μέχρι το τέλους του προγράμματος, αλλά άφηναν να εννοηθεί ότι ακόμα δεν έχουν ωριμάσει.