Κλιμακώνεται η υπόθεση με την επένδυση εξόρυξης χρυσού της Eldorado Gold μετά και τα όσα διεμήνυσαν χθες στελέχη της, ότι οι Καναδοί εμμένουν στην απόφαση να ανακαλέσουν τις εργασίες στις Σκουριές εφόσον ώς αύριο δεν τους έχει χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας του επίμαχου μεταλλείου.

Είχε προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα προσπάθεια της εταιρείας να υπάρξει συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη για εκτόνωση της κατάστασης, η οποία όμως δεν κατέστη δυνατό να γίνει.

Το μήνυμα των Καναδών είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα όσα είχε δηλώσειο επικεφαλής τηςEldorado Gold Τζορτζ Μπερνςτην περασμένη Δευτέρα, καθώς η επίμαχη άδεια των Σκουριών συνεχίζει να αγνοείται και εφόσον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν τη χορηγήσει ώς αύριο, τότε η εταιρεία θα «κατεβάσει τα ρολά» κλείνοντας πρώτα τις Σκουριές και στη συνέχεια ίσως και την Ολυμπιάδα.

Σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, οι 520 εργαζόμενοι των Σκουριών θα απολυθούν, ενώ αντίστοιχες επιπτώσεις θα υπάρξουν σε δεύτερη φάση και για το μεταλλείο Ολυμπιάδας, όπου και απασχολούνται συνολικά 900 άτομα, εκ των οποίων περίπου 300 σε εργολαβίες, των οποίων η σύμβαση θα λήξει άμεσα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το γεγονός πυροδότησε νέα ένταση στις κακές, ούτως ή άλλως, σχέσεις εταιρείας – κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε χθες τις Σκουριές «ως παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις χώρες να μην γίνονται τέτοιες επενδύσεις», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει «ο Καναδάς είναι μια μεγάλη χώρα και θα πρέπει να δούμε και την πολιτική πλευρά αυτής της υπόθεσης». Από πλευράς ΥΠΕΝ, πηγές του ανέφεραν ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να πάρει άλλη άδεια πέραν των όσων της έχουν ήδη χορηγηθεί, ενώ νωρίτερα ο Γιώργος Σταθάκης δήλωνε «επιλέξαμε τη διαιτησία στο θέμα της Eldorado Gold για να δώσει μόνιμη λύση».

Εξηγώντας την εμμονή τους, πηγές της εταιρείας μιλούν για συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την κυβέρνηση και παιχνίδι με τον χρόνο καθώς, όπως υποστηρίζουν, η διαιτησία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις Σκουριές, παρά αφορά το εργοστάσιο μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκος στο Στρατώνι. Αλλά για να λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας όσο και των Σκουριών, των οποίων ακόμη αγνοείται η επίμαχη άδεια για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (τροποποίηση της υφισταμένης).

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα δύο μεταλλεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, το ένα αλληλεπιδρά στο άλλο, καθώς το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπει μια χρονική αλληλουχία κάθε φάσης της επένδυσης.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Αυτό που λέει η εταιρεία είναι ότι τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές αποτελούν αμφότερες τμήμα ενός ενιαίου project, αυτού των μεταλλείων Κασσάνδρας, με κοινό businnes plan εγκεκριμένο από το 2006 και την ίδια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (2011), που σημαίνει ότι πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα προκειμένου να τροφοδοτηθεί το εργοστάσιο μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο.

Τούτο για παράδειγμα σημαίνει ότι όταν και εφόσον, σε τρία χρόνια από σήμερα, τελειώσει η πρώτη φάση των έργων στην Ολυμπιάδα, θα πρέπει να είναιέτοιμα τόσο το εργοστάσιο μεταλλουργίας όσο επίσης οι μονάδες εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο (Στρατώνι) και στις Σκουριές.

Πηγές της εταιρείας μεταφέρουν μια άκρως ενοχλημένη εικόνα από την πλευρά των μετόχων και της διοίκησης της μητρικής Eldorado Gold και μιλούν για «κόμπο που έχει φτάσει στο χτένι». Μιλούν για συστηματική παράβαση από πλευράς κυβέρνησης των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός (νόμος 3220/ 2004), για συνεχιζόμενη ζημιά που υφίστανται τα κεφάλαια όπως και η μετοχή της εταιρείας και προαναγγέλλουν διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους 10 δισ. ευρώ και άνω, εφόσον δεν επιλυθεί το αδιέξοδο.

Το θέμα είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις με παρέμβαση από κύκλους της Κομισιόν και του υπ. Εμπορίου του Καναδά, έπειτα από ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα της Eldorado Gold που προειδοποιούσε για ανάκληση εργασιών στις 21 Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσει παρόμοιου ύφους συνέντευξη στην Αθήνα από τον επικεφαλής της Τζορτζ Μπερνς.

ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Την παραίτηση Σταθάκη ζήτησε με αφορμή την υπόθεση της Eldorado Gold ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι λέει «ασύστολα ψεύδη». Αφορμή αποτέλεσε ο ισχυρισμός τού νυν υπουργού ότι ο προκάτοχός του είχε επιστρέψει τη μελέτη της Ελληνικός Χρυσός ως μη αποδεκτή, ενώ, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Μανιάτης, η μελέτη επεστράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Και μέχρι σήμερα εσείς κρατάτε την άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο συρτάρι σας από τον Νοέμβριο του 2016 κι ενώ το θέμα είναι πλήρως διεκπεραιωμένο από τις υπηρεσίες του υπουργείου σας, με πληρωμένα μέχρι και τα παράβολα. Συσχετίζετε ψευδώς το αντικείμενο της διαιτησίας με το έργο των Σκουριών, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μονάδα μεταλλουργίας θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου» συμπληρώνει.