Με νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ σπεύδει η κυβέρνηση να διορθώσει την γκάφα που προκάλεσε εγκεφαλικό σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους όταν έλαβαν τον λογαριασμό του φόρου για την ακίνητη περιουσία τους.

Οι συνταξιούχοι – ιδιοκτήτες ακινήτων στους οποίους η κυβέρνηση μοίρασε πέρυσι τα Χριστούγεννα μποναμά από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, βλέποντας το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν ότι είχαν χάσει την έκπτωση 50% και καλούνταν να πληρώσουν διπλάσιο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό συνέβη γιατί η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που είχαν λάβει προστέθηκε στο συνολικό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων της έκπτωσης 50% ή της πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Με την προσθήκη της οικονομικής ενίσχυσης στα υπόλοιπα εισοδήματα, το συνολικό ετήσιο εισόδημα των συνταξιούχων βρέθηκε πάνω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για την χορήγηση της έκπτωσης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος των 750 ευρώ τον μήνα ή 9.000 ευρώ τον χρόνο που πήρε τον μποναμά των 300 ευρώ βρέθηκε να έχει ετήσιο εισόδημα 9.300, που υπερβαίνει το όριο των 9.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσει την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Η γκάφα αυτή προκάλεσε την αντίδραση 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έφεραν το θέμα στη Βουλή και με ερώτησή τους προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ζήτησαν να διορθωθεί άμεσα το λάθος για να μην επιβαρυνθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

ΝΕΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. Τώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περιμένει από τον ΕΦΚΑ να αποστείλει νέα ηλεκτρονικά αρχεία προκειμένου να διορθώσει το λάθος και να υπολογιστούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν θα συνυπολογιστεί στο συνολικό ετήσιο εισόδημα των συγκεκριμένων φορολογουμένων αυτή η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ώστε σε πολλές περιπτώσεις το ύψος του εισοδήματος αυτού να χαμηλώσει, να υποχωρήσει κάτω από το προβλεπόμενο εισοδηματικό όριο απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% και πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι να αποκτήσουν πάλι τη συγκεκριμένη απαλλαγή.

Ουσιαστικά από την έκδοση των νέων διορθωτικών εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν για πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους-δικαιούχους της εφάπαξ εκείνης οικονομικής ενίσχυσης μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Ο συνυπολογισμός της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του περασμένου Δεκεμβρίου στο συνολικό ετήσιο εισόδημα έτους 2016 των δικαιούχων αυτής χαμηλοσυνταξιούχων έγινε από λάθος των φορέων χορήγησής της και συγκεκριμένα από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ, οι οποίοι υπέβαλαν στο Taxisnet για τους συγκεκριμένους χαμηλοσυνταξιούχους ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών στις οποίες πρόσθεσαν την παροχή αυτή στα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα, προσαυξάνοντας έτσι το συνολικό ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων παρά το γεγονός ότι τα ποσά της παροχής αυτής δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν αποτελούν εισόδημα.

Η ΟΔΗΓΙΑ. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, ξεκαθαρίζει ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους:

– Είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν συνιστά εισόδημα.

– Δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα για σκοπούς ΕΝΦΙΑ.

Για την άμεση επίλυση του ζητήματος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επικοινώνησε με τον διοικητή του ΕΦΚΑ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να αποστείλουν εκ νέου ηλεκτρονικά αρχεία ύστερα από τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ πριν το τέλος Σεπτεμβρίου για τους δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.