Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των ψαλιδισμένων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση (αιτήσεις μετά την 13/5/2016) ύστερα από την έκδοση (με σημαντική καθυστέρηση) της σχετικής εγκυκλίου. Ως γνωστόν με διαδοχική ασφάλιση συνταξιοδοτείται το 60% των ασφαλισμένων. Η απουσία διευκρινίσεων για τις αλλαγές στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης εμπόδιζε την έκδοση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με την εγκύκλιο:

– Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά την 13/05/2016.

– Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και εφάπαξ. Από την 01/01/2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα όπου ο ασφαλισμένος είχε με βάση την απασχόλησή του υποχρέωση υπαγωγής λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

– Αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.

ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ. Στο μεταξύ, μαχαίρι 60% στο ακαθάριστο ποσό της σύνταξης επιφυλάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους που απασχολούνται. Επιπλέον, για όσο χρονικό διάστημα εργάζονται θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.Οπως ορίζει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ειδικά στην περίπτωση που οι ανωτέρω συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, αναστέλλεται η καταβολή τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξής τους για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους. Η εγκύκλιος ωστόσο διευκρινίζει ότι οι νέες αυστηρές διατάξεις δεν θα εφαρμόζονται στους συνταξιούχους με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13.5.2016. Για τους παλαιότερους συνταξιούχους που εργάζονται θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο του ν. 4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο όπως ισχύει κατά περίπτωση συνταξιούχου με βάση τον φορέα συνταξιοδότησης.Δηλαδή, θα υφίστανται μικρότερες περικοπές.