Σε μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 16 δισ. ευρώ μέσα στο 2018 και σε μείωση της φορολογίας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 σκοπεύει να προχωρήσει η Γαλλία σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση του προέδρου της χώρας Μανουέλ Μακρόν μετά τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομική δραστηριότητα.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, οι κρατικές δαπάνες αναμένεται του χρόνου να μειωθούν στο 53,9% του ΑΕΠ της χώρας και τα έσοδα από τη φορολογία στο 44,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Επίσης ο Λε Μερ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί πλέον στο 2,9% και το 2018 στο 2,6% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 3% και 2,7% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων αποδίδεται κυρίως στην υψηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θεωρεί ότι η ανάκαμψη τρέχει με αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και το έλλειμμα χωρίς να επηρεαστεί η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.

Τις μεταρρυθμίσεις που έχει βάλει στο πρόγραμμά του ο Μακρόν τις ζητούν εδώ και χρόνια από τη Γαλλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δημόσιες δαπάνες της χώρας έφτασαν στο απόγειό τους το 2015 όταν διαμορφώθηκαν στο 57,3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Το 2016 οι δημόσιες δαπάνες είχαν φτάσει το 57% του ΑΕΠ της χώρας.

Για να μπορέσει να περάσει το οικονομικό πρόγραμμά του ο Μακρόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων, κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θέλει να εφαρμόσει στην αγορά εργασίας.