Την έκδοση τριετούς καλυμμένου ομολόγου, η συνολική αξία του οποίου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 300-500 εκατομμυρίων ευρώ, εξετάζει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από ελληνική τράπεζα μετά το 2014.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μιας έκδοσης ελληνικού τραπεζικού ομολόγου μετά και την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές τον περασμένο Ιούλιο. Την είδηση μετέδωσε χθες και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή σε αναδόχους για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών.

Μια πώληση καλυμμένου ομολόγου αποτελεί την πιο ασφαλή και γρήγορη μορφή άντλησης ρευστότητας και θα ήταν μια λογική επιλογή ώστε να ανακτήσει μια τράπεζα την πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει ότι η επιστροφή στις αγορές κεφαλαίων εντάσσεται στους στρατηγικούς της στόχους, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ελαχιστοποίησης της χρηματοδότησής της από τον ELA και ήδη έχει μειώσει την έκθεσή της στα 2,6 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Ο Μάικλ Σπάις, αναλυτής της Citi, προέβλεψε πως ένα 5ετές ελληνικό καλυμμένο ομόλογο θα είχε απόδοση κοντά στο 3,75%, ενώ τραπεζικοί παράγοντες δήλωσαν τον περασμένο Ιούλιο ότι το ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά.

Σημειώνεται ότι τα καλυμμένα ομόλογα είναι ομόλογα σταθερού εισοδήματος, εκδίδονται κατά κύριο λόγο από ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση και αποτελούν εναλλακτική πηγή άντλησης ρευστότητας καθώς αγοράζονται συνήθως από ασφαλιστικά ταμεία, κεντρικές τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία (υποθήκες, ενυπόθηκα ομόλογα, δάνεια και εγγυήσεις της κυβέρνησης, οργανισμών του δημόσιου τομέα ή διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών) τα οποία περιορίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο.