Κατά 30% μπορεί να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, πιστεύει το πρώην αφεντικό της Citigroup Βίκραμ Πάντιτ.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής αναμένεται ότι θα μειώσουν σημαντικά τη ζήτηση προσωπικού σε διάφορους τομείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Πάντιτ, επικεφαλής της εταιρείας Orogen Group, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδύσεων.

Ηδη πολλές μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ εφαρμόζουν όλο και πιο βελτιωμένες τεχνολογίες για να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες, αναγκάζοντας πολλούς εργαζομένους να προσαρμοστούν ή να αναζητήσουν νέες θέσεις. Στόχος των τραπεζών με την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής είναι να μειώσουν δραστικά το λειτουργικό τους κόστος.

Σε έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει η Citigroup τον Μάρτιο του 2016 είχε προβλέψει ότι η μείωση κατά 30% του προσωπικού των τραπεζών θα γίνει έως το 2025 και πως θα οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη λιανική τραπεζική. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο θα μειωθούν στις ΗΠΑ κατά 770.000 και στην Ευρώπη κατά ένα εκατ., σύμφωνα πάντα με την τράπεζα.

Τώρα ο Πάντιτ προβλέπει ότι η μείωση αυτή αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σύντομα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Ο Πάντιτ είχε διατελέσει αφεντικό της Citigroup από το 2007 έως το 2012, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι ο κλάδος δεν πρέπει να μεγαλοποιεί την επίδραση που θα έχει στις τράπεζες η εφαρμογή των νέων αυτών τεχνολογιών. Ο Ντάιμον προέβλεψε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρεία του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η αύξηση αυτή όμως θα οφείλεται στις προσλήψεις νέου προσωπικού με τεχνολογικές γνώσεις.