Το μεγάλο δίλημμα της Fed για πληθωρισμό και επιτόκια

Δύο τάσεις κυριαρχούν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει από εδώ κι εμπρός

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017 08:00 |
Το μεγάλο δίλημμα της Fed για πληθωρισμό και επιτόκια
Η Τζάνετ Γέλεν έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της τράπεζας

Στη ζυγαριά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει μπει από τη μια πλευρά ο πληθωρισμός που παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου 2% και από την άλλη η απασχόληση και ανάπτυξη, καθώς η Τζάνετ Γέλεν ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να δώσει νέο σήμα για τη νομισματική πολιτική της Fed.
Η συζήτηση μέσα στους κόλπους της τράπεζας για τη νομισματική πολιτική εντείνεται συνεχώς καθώς υπάρχουν μέλη της που επιθυμούν να μπει προσωρινό φρένο στην αύξηση των επιτοκίων μέχρι να αυξηθεί κι άλλο ο πληθωρισμός, ενώ άλλα μέλη της Fed προτιμούν να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα άσκησης πιο περιοριστικής πολιτικής.
Την επόμενη εβδομάδα η Γέλεν αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια. Αναμένεται όμως να δώσει κάποιο σήμα για το εάν θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων, όπως έχει αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί, ή εάν θα καθυστερήσει κι άλλο την απόφαση αυτή μέχρι να αναλύσει νέα στοιχεία από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
 Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κυμαίνεται κοντά στο 1,7% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, ενώ ο στόχος της Fed είναι να φτάσουν οι αυξήσεις των τιμών πιο κοντά στα επίπεδα του 2%. Αυτό το διάστημα επίσης η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά τις ζημιές από τον τυφώνα Ιρμα για να διαπιστώσει σε ποιον βαθμό οι φυσικές καταστροφές έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα.

ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΑΞΕΙ. Η προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εφαρμογή πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής είχε κάνει τις αγορές να περιμένουν μεγαλύτερη ενίσχυση του πληθωρισμού. Ομως η υπόσχεση αυτή δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.
Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολιτικά ζητήματα που έχουν προβληματίσει τις αγορές, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα πολλά πρόσωπα έχουν εγκαταλείψει το επιτελείο του αμερικανού προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Fed αναμένεται ότι θα εφαρμόσει το σχέδιο πώλησης ομολόγων και άλλων σύνθετων επενδυτικών προϊόντων που είχε αγοράσει όταν εφάρμοσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία ανήλθε συνολικά σε 4,5 τρισ. δολάρια. Τώρα η Γέλεν θέλει να μειώσει τον ισολογισμό αυτόν της κεντρικής τράπεζας.
Η Fed δεν είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που αντιμετωπίζει διλήμματα στη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής. Αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να ζυγίσει το ισχυρό ευρώ και τη συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη για να λάβει αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει και σε δεύτερη φάση για τα επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ