Επαγγελματίες, αγρότες

Σχέδιο για πλαφόν μετά την γκάφα των υπερφόρων

Οι φορολογικές δηλώσεις έδειξαν ότι όλοι φρόντισαν να «προσαρμόσουν» τα εισοδήματά τους χαμηλότερα για να γλιτώσουν υπέρογκους φόρους και εισφορές

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017 08:00 |
Σχέδιο για πλαφόν μετά την γκάφα των υπερφόρων

Πλαφόν στο άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά το πατατράκ στα έσοδα το οποίο αποκάλυψαν οι φορολογικές δηλώσεις.
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναγνώρισε χθες ότι υπάρχει πρόβλημα με τις βεβαιώσεις φόρων εισοδήματος, δηλώνοντας ευθαρσώς πως «έχουμε δημιουργήσει κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα».
Η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα θα περάσει από την κρησάρα των δανειστών, εκπρόσωποι των οποίων είχαν εγείρει ενστάσεις ιδίως στο θέμα της αύξησης των εισφορών.
Με τα σημερινά δεδομένα, το άθροισμα των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 60%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωρίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το εισόδημά τους, φρόντισαν να «προσαρμόσουν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα για να γλιτώσουν από την πληρωμή υπέρογκων φόρων και εισφορών.
«Εξετάζουμε μέτρα, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών, αλλά με έξυπνο τρόπο για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων» ανέφερε χθες ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να τεθεί ένα όριο (π.χ. στο 50% ή 55%) στο συνολικό ύψος των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία θα πρέπει να μελετηθεί ως προς τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, να συζητηθεί και να εγκριθεί από τους δανειστές.
Στα άλλα μέτρα που εξετάζονται για να αποτραπούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής που προκάλεσαν οι  αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών εντάσσονται η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Μείωση εισοδημάτων
Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις ήρθε να επιβεβαιώσει τον χειρότερο εφιάλτη του οικονομικού επιτελείου. Τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που συσχετίζεται με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και κυρίως τη σύνδεση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο καθώς βλέπει τον αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα όχι μόνο του 2017 αλλά και των επόμενων ετών, κάτι που δεν έχει διαφύγει την προσοχή των θεσμών και θα εξεταστεί στις διαπραγματεύσεις της νέας αξιολόγησης. Γι' αυτό και αναζητούνται τώρα τρόποι και μέτρα αντίδρασης, μεταξύ των οποίων να μπει χαμηλότερα ο κόφτης στο ύψος του αθροίσματος φόρων και εισφορών.
Ενα τέτοιο σενάριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων με τους δανειστές, πολύ περισσότερο εάν επιβεβαιωθούν οι παράλληλοι φόβοι σύμφωνα με τους οποίους το ΔΝΤ θα απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων από το 2018.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες χάραξαν από νωρίς τις γραμμές άμυνάς τους για να γλιτώσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις. Αλλοι έκλεισαν το μπλοκάκι τους, άλλοι μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονική χώρα ή ίδρυσαν Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), ενώ πολλοί «προσάρμοσαν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα με τη γνωστή μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων ή της πλασματικής διόγκωσης των επαγγελματικών δαπανών τους.
Τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν ότι απέκτησαν το 2016 εισοδήματα ύψους 3,8 δισ. ευρώ, όταν το προηγούμενο έτος τα δηλωθέντα εισοδήματά τους είχαν ανέλθει σε 4,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή «χάθηκαν» εισοδήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ σε μια χρονιά που η οικονομία πήγε καλύτερα από την προηγούμενη.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αιφνιδιάστηκαν, απλώς οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν. Αλλωστε από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το 2016, διέβλεπαν τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων στα έσοδα.
Το κύμα απόκρυψης εισοδημάτων, κυρίως από όσους εμφανίζουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, προκάλεσαν η εφαρμογή της ενιαίας κλίμακας, μέσω της οποίας οι συντελεστές φορολόγησης διαμορφώθηκαν από το 26% ώς 33%, που ήταν μέχρι και το 2016, στο 22% έως 45% για τη φετινή χρονιά, αλλά και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, όπου ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστές κατ' ελάχιστον 26,95%.  

«Τρύπα» στα έσοδα
Τον αντίκτυπο που είχαν στις φορολογικές εισπράξεις τα μειωμένα εισοδήματα τα οποία  εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτυπώνονται στην έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων
Εσόδων για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ, τον Ιούλιο:
* Τα έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα είναι μειωμένα κατά 2,56 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε 225,42 εκατ. ευρώ έναντι 227,97 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016.
* Οι εισπράξεις από την επιβολή τέλους επιτηδεύματος μειώθηκαν κατά 7,93 εκατ. ευρώ (μείωση 7,04%) και διαμορφώθηκαν σε 104,66 εκατ. ευρώ έναντι 112,58 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μείωση του αριθμού των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 έκλεισαν τα βιβλία τους στην Εφορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
3
Ποτέ φεύγετε;
14/09/2017 11:49
"Εξετάζουμε μέτρα, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών, αλλά με έξυπνο τρόπο για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων» " Δηλαδή αντί να αντιληφθούν την κατάντια που προκάλεσαν και να αλλάξουν γρήγορα νομοσχέδια,αντί να παραδεχτούν ότι κανένας από την τρόικα δεν ζήτησε τέτοιους φόρους-εισφορές απλά δεν ήθελαν να Τ α βάλουν με τους καλού πελάτες του δημοσίου ,αντί να ζητήσουν ένα συγνώμη από τους ανθρώπους που κλέβουν,ψάχνουν τον έξυπνο τρόπο.Καταρχην ποιος σας είπε πως είσαστε έξυπνοι και κατά δεύτερον μήπως ο πιο έξυπνος τρόπος είναι να φύγετε χθες;
freelancer
14/09/2017 11:11
Κύριοι, δεν είναι φοροεισφοροδιαφυγή. Απλά προνόησαν και δούλεψαν λιγότερο, όπως έκανα και εγώ και μείωσα τα έσοδά μου κατά το 1/3 απορρίπτοντας εργασίες, ενώ θα μπορούσα να αυξήσω την παραγωγικότητά μου. Αυτό είναι που τόνισαν όλοι οι επαγγελματικόί φορείς. Ότι αποτελεί αντικίνητρο στην ατομική επιχειρηματικότητα. Δεν υπάρχει λόγος να δουλεύει κανείς 15ωρα συνεχόμενα, Σ/Κ, χωρίς διακοπές, χωρίς κοινωνικές παροχές, χωρίς τίποτα, για να βλέπει το 70% των κόπων του να εξανεμίζεται.
abc
14/09/2017 10:09
Γελοιότητες που δεν έχουν αρχή και τέλος. Οι πολίτες ενός κατ' ελάχιστα ευνομούμενου κράτους και πολύ περισσότερο ενός κράτους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να φορολογούνται ΟΛΟΙ ισοβαρώς και με τον ΙΔΙΟ τρόπο. Τι σχέση έχουν οι κοινωνικοί διαχωρισμοί (υπάλληλοι / συνταξιούχοι / εργαζόμενοι με ΔΑΠΥ /ελεύθεροι επαγγελματίες) με την κοινή λογική ; Και το σύστημα είναι παγκοσμίως γνωστό : ΕΣΟΔΑ / ΕΞΟΔΑ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χαρατσώνονται και οι υπόλοιποι χαίρουν άκρας υγείας με το αφορολόγητο και τις απαλλαγές τους. Για να γίνει κάποιος Γιατρός ή Μηχανικός και για να "στήσει" το γραφείο του πολλές φορές χρειάζονται κόποι γενεών.... εδώ δε μιλάμε για τους περιπτεράδες ή για όσους τα σαΐνια του Υπουργείου πρέπει (άκουσον, άκουσον….) εφ' όρου ζωής να κυνηγάνε ώστε να "κόβουν" αποδείξεις…. οι περισσότεροι είναι υπεργολάβοι (δηλαδή τα εισοδήματά τους δηλώνονται εκ των πραγμάτων) ή με δραστηριότητες που οι αμοιβές τους ελέγχονται υποχρεωτικά από το δημόσιο λογιστικό .... οι υπεύθυνοι τίποτα δε σκέφτονται ; μόνο τους εαυτούς τους και τα ψηφαλάκια από τους όποιους καρεκλοκένταυρους υπολογίζουν ; Αλλά και πέρα από όλα αυτά εάν κάποιοι αρμόδιοι θέλουν να αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογητέα ύλη ΜΟΝΟ ένας τρόπος υπάρχει : Φόρος 12% για ΟΛΟΥΣ. Χαμηλός συντελεστής για να μη συμφέρει κανέναν να αποκρύπτει εισοδήματα και να ενσωματωθεί η μαύρη οικονομία στη νόμιμη. ΟΛΑ τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν επειδή πληρώνεται ΦΠΑ.Με το ΑΦΜ των καταναλωτών στις αποδείξεις, για να ζητούν ΟΛΟΙ αποδείξεις για ΟΛΑ. Υποχρεωτική ισχύς για 10 χρόνια, ώστε να ξέρουν ΟΛΟΙ τι τους ξημερώνει. Δυστυχώς όμως οι "αρμόδιοι" ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ. Θέλουν κοινωνικούς διαχωρισμούς και αδικίες.... τους θρέφουν το σοσιαλιστικό "τούτο" .... προτιμούν για παράδειγμα ελέγχους με διαδικασίες "Φαρ Ουέστ" και όχι την on line σύνδεση των ταμειακών με το taxis..... Και ψάχνουν μέρα / νύχτα για προσχήματα, μπλέκοντας τα μπούτια τους. Για ξεκάρφωμα βέβαια μαζί με τα μπούτια τους μπλέκουν και τους θεσμούς και τόσους άλλους ….