Υπόσχεση χωρίς δέσμευση για την επιστροφή των εισφορών

Καταγγέλλουν τον υφυπουργό Εργασίας ότι τάζει χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο κονδύλι και να έχει πάρει έγκριση από τους θεσμούς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017 08:00 |
Υπόσχεση χωρίς δέσμευση για την επιστροφή των εισφορών
Συνταξιούχοι διαδήλωσαν χθες διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των συντάξεών τους έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ ζήτησαν και την άμεση καταβολή των ποσών που έχουν παράνομα παρακρατηθεί

Νέα απόπειρα εξαπάτησης των συνταξιούχων από την κυβέρνηση για τις εισφορές με καπέλο που πλήρωναν από το 2012 έως και το 2016. Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε χθες, σε αντιπροσωπεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ότι θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους - συνταξιούχους, όπως δήλωσε ο Τάσος Πετρόπουλος.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή των υποσχέσεων του Πετρόπουλου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι (εκτιμάται σε 180 εκατ. ευρώ). Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και σχετική έγκριση από τους θεσμούς, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι θα εφαρμοστεί νέα σειρά περικοπών στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, εκτός από τα 22 ψαλίδια που επέβαλε σε συντάξεις και επιδόματα ο νόμος Κατρούγκαλου. Εκτιμάται ότι ο Πετρόπουλος έδωσε άλλη μία υποσχετική, χωρίς όμως να λάβει την παραμικρή συγκεκριμένη δέσμευση για τον χρόνο επιστροφής των επιπλέον ποσών που αδίκως παρακρατήθηκαν από τους απόμαχους της εργασίας.
Πάντως, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη παρακράτηση εισφορών θα υποβάλει αύριο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο οργάνωσε χθες διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας ζητώντας την άμεση καταβολή των ποσών. Η μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων σχετικά με την παράνομη παρακράτηση εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας των συνταξιούχων πλέον του ποσοστού που ορίζεται από τον νόμο. Το προεδρείο του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο. Αγνωστο είναι πότε και πώς θα γίνει (αν γίνει) η επιστροφή.
         
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Στο μεταξύ, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 αρχίζει η καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου 2017 και ολοκληρώνεται στις 3 Οκτωβρίου 2017, ημέρα Τρίτη. Αναλυτικά:
* Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη.
* Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη.
* Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 2 Οκτωβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα.
* Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 2 Οκτωβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα.
* Τα ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη.
* Το ΕΤΕΑ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Οκτωβρίου 2017, ημέρα Τρίτη.
* Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη.
* Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ