Πιθανή η επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2017 14:26 |
Πιθανή η επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2018

Ανησυχία για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα για το 2018 εξέφρασε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017.

Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσινή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε αρχίσει ήδη το σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε που θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή αναπτυξιακά προγράμματα».

Μεταφέροντας την εντολή του πρωθυπουργού δήλωσε πως στόχος είναι «να πάμε πάρα πολύ γρήγορα στο θέμα της τρίτης αξιολόγησης».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές μέτρα προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

«Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.

Η βούληση της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση ως τα Χριστούγεννα συνδέεται με τρία ορόσημα των πρώτων μηνών του επόμενου έτους. Τον Ιανουάριο αναμένεται νέα συζήτηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει και πώς το stand by arrangement το οποίο ενέκρινε τον Ιούλιο.

Έως τον Απρίλιο άλλωστε, οπότε θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurostat αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο αλλά και η συζήτηση για το χρέος. «Όταν γίνουν αυτές οι συζητήσεις δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος του προβλήματος».

Σε χρόνο παράλληλο του επόμενους έξι-επτά μήνες το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές και για λόγους άντλησης νέου χρήματος ώστε να αυξηθεί το μαξιλάρι διαθεσίμων αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Για το 2018 ο λογαριασμός αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ φαίνεται «ανοικτός». «Εκτιμώ ότι δεν υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παραπέμποντας στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις.

2
Ι.Κάλφας Σουηδία
14/09/2017 03:58
ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ 2018. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα «αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις » - Αμετακίνητος ο Σταθάκης για τη διαιτησία στις Σκουριές, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Με αυτά τα καραγκιοζλίκια δεν αποφεύγει ο Έλληνας την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων δηλαδή φόρους και περαιτέρω μυώσεις συντάξεων. Η σημερινή Κυβέρνηση των κουκουλοφόρων παρομοιάζει την παροιμία των Θρακιωτών που λέει. Όταν καμακώθηκε η Γριά έκλεισε την πόρτα. Ο αντίλαλος αρνητικής ρεκλάμας παραλογισμού των βρικολάκων Ελλήνων έχει φτάσει τον ανεπτυγμένο κόσμο και το κακό για την Ελλάδα έχει είδη γίνει. Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας Έλληνας να έχει την άποψη πως θέλουμε επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα για να έχουμε ανάπτυξη και έντιμη εργασία αλλά κάθε λίγο και λιγάκι θα τους τραβάμε στα κουκλοθέατρα δικαστήρια για να έχουμε και υποαπασχόληση. Παραμένει ακατανόητος ο χειρισμός για την επένδυση του μεταλλίου, δηλαδή τι κέρδισε ο Τσίπρας και ο Σταθάκης με την υπερβολική βλακεία τους. Παραμένει να το εξηγήσουν στον Έλληνα .Αλλιώς να τους αναγκάσει ο λαός να τα μαζέψουν και να επανέλθουν στο επάγγελμα τους βάζοντας τις κουκούλες που σκονίστηκαν τα τελευταία χρόνια πυρπολώντας ότι δεν μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν.
προυτς προυτς
13/09/2017 22:52
Θα σηκώσει ο Κυριάκος από τις καταθέσεις του πατέρα του στα δημόσια ταμεία και θα τα πληρώσει