Μια προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου φωτογραφίζει ως χρήσιμη επιλογή μια μελέτη της Eurobank η οποία φέρει την υπογραφή και του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκου Καραμούζη. Σε ένα εκτενές κείμενο περιγράφονται λάθη και παραλείψεις που στοίχισαν στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία την πολύχρονη παραμονή σε καθεστώς Μνημονίων και σημειώνεται ότι είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας να γεφυρωθεί έγκαιρα και αποφασιστικά με κατάλληλες πολιτικές το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που συνεχίζει να υπάρχει σήμερα στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα σε σχέση και με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να συνεχίσουμε την πορεία ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερα οφέλη. Επί του παρόντος σημειώνεται «η χώρα ακόμα απέχει από το να βασίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας της στην ικανότητά της να εκδίδει χρέος με ανταγωνιστικό, χαμηλό κόστος, ανεξάρτητα από την πρόοδο στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, όπως αυτή πιστοποιείται μέσα από τις αξιολογήσεις των πιστωτών».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Για την έξοδο στις αγορές «ανεξάρτητα και απαλλαγμένη από την εγκριτική βούλα των πιστωτών της», η ελληνική πλευρά «θα πρέπει να αναλάβει ενεργά την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και επιπρόσθετων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα να γνωστοποιήσει αποτελεσματικά αυτή τη δέσμευση και τα αποτελέσματα των πολιτικών της στις διεθνείς αγορές», σημειώνεται.

Οσον αφορά στο μέλλον και το κρίσιμο ερώτημα εάν το τέλος του τρίτου Μνημονίου ακολουθεί ένα τέταρτο, καθαρή έξοδος ή προληπτική γραμμή πίστωσης, στη μελέτη εκτιμάται πως «θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί στη μεταβατική περίοδο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, να συμφωνηθούν με τους ευρωπαίους εταίρους ex-ante, πιστωτικές γραμμές (ECCL), που θα αξιοποιηθούν μόνο αν χρειαστούν, σαν επιπρόσθετο στοιχείο ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των αγορών και σαν δίχτυ ασφαλείας (buffer) σε πιθανές μελλοντικές πιέσεις». Τη μελέτη υπογράφουν ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης και ο Α. Κουλεϊμάνης, Group Strategy της Eurobank Ergasias.