Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Τέλος Σεπτεμβρίου μαθαίνω ότι θα γίνει η πρώτη λοταρία e-αποδείξεων και από το υπουργείο Οικονομικών με καθησυχάζουν ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών. Περιμένω να το δω. Οι τράπεζες, λέει, αναμένεται να στείλουν έως τις 20 Σεπτεμβρίου τα δεδομένα των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με ηλεκτρονικές πληρωμές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και όλα τα υπόλοιπα θα τα τρέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Νωρίτερα βέβαια θα πρέπει η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ύψος του επάθλου. Να συνεννοηθεί με τον Ευκλείδη –σύμφωνα με τον Τζανακόπουλο θα είναι στην οδό Νίκης έως και τον Αύγουστο του 2018! –και να βγάλουν την απόφαση η οποία αναμένεται εδώ και μήνες. Η τελευταία επικρατέστερη άποψη ανέφερε την κλήρωση 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς κάθε μήνα, αλλά υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις μήπως θα ήταν καλύτερο να κληρώνεται και κανένα πεντοχίλιαρο για να είναι πιο ελκυστικό το μέτρο. Ευτυχώς που έχει περάσει ήδη διάταξη με την οποία το έπαθλο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο διότι στην αντίθετη περίπτωση με το που θα έμπαιναν τα λεφτά στην τράπεζα όλο και κάποιο κατασχετήριο θα τα τσίμπαγε.

Στη βάρκα με το laptop

Μου είπαν κάποιοι φίλοι ότι πέτυχαν ανήμερα Δεκαπενταύγουστο τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε μια βάρκα κάπου στη Σαμοθράκη, με το laptop αγκαλιά να στέλνει μέιλ. Στην αρχή δεν το πίστεψα. Μετά, έβαλα ανθρώπους μου να τον κατασκοπεύσουν. Και έμαθα πως όντως την εβδομάδα που μας πέρασε την έβγαλε στη Σαμοθράκη, αλλά επειδή τρέχει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού και από βδομάδα θα αρχίσει η εκπαίδευση αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων για τη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη τη χώρα, ο «ψηλός» όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του πήγαινε για μπάνιο με το laptop αγκαλιά. Και κάποιους «έτρεχε» εξ αποστάσεως ακόμα και της Παναγίας.

Το νερό… νεράκι

Πανικό στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων να καθορίσει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα όπως λένε οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς υπολογίζουν ότι θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις και μάλιστα δεδομένων των οικονομικών συνθηκών. «Θα πούμε το νερό νεράκι» λένε εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν χωρίς διαβούλευση να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις. Ηδη η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη επισημαίνοντας τα προβλήματα και αναμένει απάντηση. Δηλώνω με βεβαιότητα ότι ο Γιώργος θα ασχοληθεί με το καυτό θέμα του ύδατος, όταν με το καλό ξαναπιάσει δουλειά.