Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού αποτελεί για πολλούς επιχειρηματίες την τελευταία ευκαιρία για τη διάσωσή τους και παρότι Αύγουστος, η επισκεψιμότητα που συγκεντρώνει ήδη η πλατφόρμα του εξωδικαστικού είναι μεγάλη.

Ηδη τις 4.000 έφτασαν οι επιχειρήσεις που άρχισαν να συμπληρώνουν την αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της φόρμουλας.

Συνολικά 65.000 μοναδικοί χρήστες είχαν επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από την Πέμπτη, οπότε και έκανε πρεμιέρα η φόρμουλα, έως και το βράδυ της Δευτέρας, με τα κλικ να ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια!

Από τους 65.000 χρήστες, οι επιχειρήσεις προς τις οποίες και απευθύνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ήταν 40.000 και εξ αυτών 9.500 εισήλθαν στην ειδική πλατφόρμα, ενώ περίπου 4.000 άρχισαν να συμπληρώνουν την αίτηση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή αυτό στο οποίο συνεχίζουν μόνο όσες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες, πέρασαν 350 χρήστες και 600 κόπηκαν.

Εξ αυτών έως και το βράδυ της Δευτέρας είχαν προλάβει να συμπληρώσουν την αίτηση συνολικά 4.000 ενδιαφερόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά, αναμένεται να υπάρξει μαζική υποβολή.

Εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη φάση καταχώρισης των στοιχείων τους και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναμένουν ένα δεύτερο κύμα επισκεψιμότητας από τις 20 Αυγούστου και μετά.

Αλλωστε η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, με αναλυτική κατάσταση όλων των χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους εργαζομένους κ.λπ. Αυτή ακριβώς η δυσκολία είναι που έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας αγοράς συμβούλων και λογιστικών γραφείων που αναλαμβάνουν να συντάξουν τις αιτήσεις για λογαριασμό των επιχειρήσεων.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Προκειμένου μια επιχείρηση να περάσει στο δεύτερο βήμα και να μπορεί να υποβάλει αίτηση, πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας.

Να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εφόσον τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή να έχει θετική καθαρή θέση εφόσον τηρεί διπλογραφικό σύστημα. Οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές της να ανέρχονται σε 20.000 ευρώ και πάνω, καθώς επίσης κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 να είχε χρέος προς τράπεζα από δάνειο ή πίστωση με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών. Επίσης επιλέξιμος είναι όποιος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς Εφορία, Ταμεία, άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή έχει οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016. Το ίδιο ισχύει εφόσον είχαν εκδοθεί εις βάρος της επιχείρησης διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ή της είχε βεβαιωθεί οφειλή επειδή εξέδωσε επιταγές οι οποίες και δεν πληρώθηκαν λόγω μη επαρκούς υπολοίπου από μη πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι από τη στιγμή της ένταξης μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης περιουσιακών στοιχείων (κυρίως κατασχέσεις) για διάστημα από 70 ημέρες έως και 6 μήνες, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο.

Εφόσον πάντως ο οφειλέτης δεν πληρώσει τρεις δόσεις, τότε η ρύθμιση χάνεται. Το ίδιο συμβαίνει εφόσον η επιχείρηση καθυστερήσει πέραν των τριών μηνών από τη σχετική προθεσμία να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.