Πετρέλαιο

Κάν’ το όπως... η Βενεζουέλα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2017 08:00 |
Κάν’ το όπως... η Βενεζουέλα
Στην Ελλάδα, όπου (με εξαίρεση τον Πρίνο – φωτογραφία) είναι ανύπαρκτη η παραγωγή πετρελαίου, δύσκολα θα δεχθεί κάποιος επενδυτής να έχει το Δημόσιο για συνέταιρο...

Μοντέλο Βενεζουέλας όπου το κράτος συμμετέχει απευθείας στην εξόρυξη και εμπορία του πετρελαίου μοιάζει να υποκρύπτει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Τη συζήτηση ανοίγει η σημερινή εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, παραπέμποντας σε ένα μοντέλο όπου το Δημόσιο θα διεκδικεί ακόμη και ρόλο βασικού μετόχου στις κοινοπραξίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Η φόρμουλα αυτή, παρ' ότι προβλέπεται από το θεσμικό μας πλαίσιο, δεν εφαρμόζεται πουθενά στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ παρά μόνο σε χώρες με αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες κοιτάσματα και μακρά εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου. Τέτοιες για παράδειγμα είναι η Νορβηγία, η Ινδία, η Κίνα και χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα μέσω της κρατικής εταιρείας PDVSA.

«Ακατανόητο». Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης βάσει της οποίας θα παραχωρούνται μελλοντικά οι προς έρευνα περιοχές. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μετάβασης από το ισχύον μοντέλο μίσθωσης (lease agreement) των παραχωρούμενων περιοχών στις λεγόμενες συμβάσεις διάθεσης της παραγωγής (production sharing agreement).
Στην πρώτη περίπτωση, τα έσοδα του κράτους προέρχονται από τη μίσθωση των περιοχών σε ιδιώτες αναδόχους, από τα δικαιώματα (royalties) και τη φορολογία (25%). Μετά την αφαίρεση εξόδων και φόρων, τα έσοδα από το πετρέλαιο μοιράζονται 50%-50% μεταξύ ιδιώτη και κράτους. Στην δεύτερη περίπτωση, το Δημόσιο, εφ' όσον φυσικά βρει τα ανάλογα κεφάλαια, έχει την δυνατότητα να μετέχει ως μέτοχος ή να έχει ακόμη και την πλειοψηφία των μετοχών στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης, που σημαίνει ότι θα λειτουργεί και ως έμπορος.
Πηγές με γνώση του αντικειμένου εκτιμούν ότι η συζήτηση που επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση είναι από πρόωρη έως ανεδαφική. Και αυτό καθώς το είδος συμβάσεων στο οποίο φέρεται να προσανατολίζεται το αρμόδιο υπουργείο ακολουθείται σε χώρες με παραγωγή πολλών δεκαετιών, και γι' αυτό άλλωστε δεν χρειάζεται να δώσουν κίνητρα προκειμένου να προσελκύσουν πετρελαϊκούς παίκτες.

Στις χώρες αυτές είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, και επομένως το όποιο επενδυτικό ρίσκο είναι περιορισμένο συγκριτικά με ανεξερεύνητες περιοχές, όπως οι ελληνικές θάλασσες.

Στην Ελλάδα ωστόσο, όπου πλην του Πρίνου, η παραγωγή πετρελαίου είναι ανύπαρκτη, συνιστά ρίσκο για έναν υποψήφιο επενδυτή να αποκτήσει σαν απευθείας συνέταιρο στην εξόρυξη, και την διανομή, το κράτος. Πολλώ δε μάλλον όταν παραμένει αμφίβολο από πού θα καταφέρει το Δημόσιο να βρει τα εκατοντάδες εκατομμύρια που απαιτούνται μόνο για τις έρευνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, άνθρωποι με εμπειρία στο αντικείμενο εξηγούν ότι είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τώρα μια συζήτηση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου, ενόψει μάλιστα της προκήρυξης του μεγάλου διαγωνισμού ερευνών στην Κρήτη.

Και αυτό επειδή, όπως λένε οι συνομιλητές μας, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στη φάση όπου καλλιεργούνται προσδοκίες για την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για έρευνες από την αμερικανική Exxon Mobil, τη γαλλική Total και την ισπανική Repsol λόγω ακριβώς των ανακαλύψεων στην ευρύτερη περιοχή (κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο). Παραγωγή όμως δεν υπάρχει, και ούτε πρόκειται να υπάρξει για αρκετά ακόμη χρόνια, καθώς βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο και κοιτάσματα δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Κατά τις ίδιες πηγές, τυχόν σύσταση κρατικής εταιρείας το μόνο που μπορεί να εξυπηρετεί στην παρούσα φάση είναι προσλήψεις και ένα ιδεολογικό αφήγημα ότι το κράτος πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο στην διαχείριση του εθνικού πλούτου.

Πολυμέτωπο. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει την συζήτηση για αλλαγή του μοντέλου των συμβάσεων ταυτόχρονα με την ενίσχυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αλλά και την αξιοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύησης Γενεών. Του λογαριασμού δηλαδή που είχε δημιουργηθεί το 2013, επί υπουργίας Γιάννη. Μανιάτη, προκειμένου να δημιουργήσει αποθεματικό από μελλοντικά έσοδα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ώστε να διασφαλίσει τις συντάξεις των νέων γενεών.

«Το μέτρο είχε τότε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή χαρακτηρίζοντάς το ως υποκριτικό και δίχως κανένα νόημα για την κοινωνική ασφάλιση. Τώρα θριαμβολογούν γι' αυτό που κάποτε πολέμησαν», λέει στα ΝΕΑ ο Γιάννης Μανιάτης, τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Υποδομές, Δίκτυα.

Το μοντέλο διάθεσης της παραγωγής είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Ενέργειας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και γενικό γραμματέα τον Απόστολο Αλεξόπουλο. Ο τελευταίος λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε προαναγγείλει ότι οι διαγωνισμοί που έτρεχαν τότε (σε Ιόνιο, Κρήτη, Δ. Ελλάδα) θα ακυρωθούν και θα επαναπροκηρυχθούν με το μοντέλο του production sharing agreement, προκαλώντας σύγχυση, οι επιπτώσεις της οποίας δεν άργησαν να φανούν.

Στον επόμενο διαγωνισμό (Μάρτιος 2015) που αφορούσε τις περιοχές Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο, παρ' ότι και οι τρεις ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρες, με γνωστό γεωλογικό προφίλ, το διεθνές ενδιαφέρον αποδείχθηκε μηδενικό. Δεν κατέβηκε ούτε καν η ιταλική ENEL η οποία και είχε προκαλέσει τον διαγωνισμό. Τελικά την παρτίδα έσωσαν οι δύο ελληνικές εταιρείες, τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil & Gas, οι οποίες και αναδείχθηκαν ανάδοχοι στους διαγωνισμούς και έχουν σήμερα την εκμετάλλευση των παραπάνω περιοχών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
11
ZAM
03/08/2017 21:20
Η τσιπροπαρέα νομίζει οτι το πετρέλαιο βγαίνε με πορδές. Θέλει κεφάλαια, γνώση, στρατιωτική πειθαρχία καί έγκαιρες επεμβάσεις. Αν μπλέξουμε εμεις στις λειτουργίες εξόρυξης, εκτός που θα χ?σουμε τα λεφτά μας, θα έχουμε καί περιβαντολογικά ατυχήματα και θανάτους από ατυχήματα.
dina
03/08/2017 17:01
και στην Νορβηγια το κρατος χειριζεται τα πετρελαια και ειναι δημοκρατικο κρατος
ΧΥΖ
03/08/2017 20:05
Ναι, αλλα ειναι Νορβηγια, οχι το Μεσσογειακο μπαχαλο που λεγεται Ελλαδα.
Μαριδακι
03/08/2017 14:28
Ενοειται οτι θα το κανει ο Τσιπρας οπως τ αδελφια του, Τζαβες και Μαδουρο! Οι δημοκρατες Ελληνες μπορουν να ψηφισουν: Η Τσιπρας, η Τσιπρας ΚΑΙ τανκς. Αυτο το λενε Δημοκρατια. Τοσο στον ΣΥΡΙΖΑ οσο και στη Βενεζουελα.
GG
03/08/2017 11:59
Μα τι λέμε τώρα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε και οι βουλευτικές αποδοχές να πέφτουν. Μα είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ακόμα με μοντέλα αποτυχημένα όπως αυτό της ταλαίπωρης Βενεζουελας; Μα έλεος πια. Ποσο θα αντέξει αυτός ο δύσμοιρος τόπος μας τα καπρίτσια, τις ιδιοτέλειες, τις ιδεοληπσιες, τα κωλύματα και τους καθεστωτισμους των κυβερνώντων. Δισεκατομμύρια χάνονται για να κρατούν την καρέκλα τους και να μαθαίνουν, με πολύ ακριβά δίδακτρα, στην πλάτη μας....
ΔΓΚ
03/08/2017 10:05
βρίσκετε ακατανόητο το γεγονός ότι μπαίνει το κράτος σαν κύριος μέτοχος για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων...φυσικό είναι οι φίλοι σας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα τις έδιναν αβλεπί στους ξένους ..έναντι χοντρής προμήθειας...λογικά απορείτε αλλά το παιγνίδι έχει αλλάξει και δεν λέτε να το αντιληφθείτε...
Να ο υπουργός !
04/08/2017 21:30
Έχεις δίκιο φίλε! Να φέρουμε τις εταιρείες να σκάψουν ,να το βρουν και να το βγάλουν και ύστερα να ιδρύσουμε υπουργείο πετρελαίου,να διορίσουμε κάμποσες χιλιάδες ξύπνιους σαν και του λόγου σου για να το φάνε βάζοντας σφραγίδες! Σωστός ο δημόσιος !
ZAM
03/08/2017 21:27
Ελληνες πού απεργούν, καπνίζουν καί λένε ¨¨ έλα μωρέ τώρᨨ (για να το πώ λαικά το ασυμβίβαστο του χαρακτήρος) καί εξόρυξη πετρελαίων ειναι έννοιες ασυμβίβαστες. Εμείς είμαστε για να κανουμε χτυπητήρι στίς παραλίες με την φραπεδιά μας καί να είμαστε ευπαρουσίαστοι σερβιτόροι. Να κάνουμε αυτλα που μπορούμε...
XK
04/08/2017 02:46
Πόσο αληθές!
......
03/08/2017 17:46
....χαχαχα !! δηλαδή εσύ επιμένεις ότι το παιχνίδι άλλαξε και κυρίως ότι με όσα παραπάνω δημοσιεύονται ο Σταθάκης διατρανώνει την "πηγαία του διάθεση" για να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον μας…. Και μάλιστα ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ και διακριτά επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έδιναν τα πετρέλαια στους ξένους και μάλιστα με "χοντρή" προμήθεια.... οι απόψεις και η αντίληψή σου σαν τις διόπτρες νυκτός ένα πράμα .... τόσο σεμνές και ταπεινές και με θράσος απύθμενο σαν τα βοσκοτόπια των εργολάβων ΣΥΡΙΖΟκουμπάρων.... μήπως θες να σου θυμίσω και λίγο το πατριδοκάπηλο κίνημα "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" ; Για ΠΟΙΑ πετρέλαια μιλάς όμως ρε ΓΙΔΙ ; για αυτά που τάχατες θα βρεθούνε και οι καπιταλιστές παγκοσμίως μας ζηλεύουν και εποφθαλμιούν την αφθονία τους ; και για ποιο λόγο το δημόσιο συμφέρον μας να κατοχυρώνεται καλλίτερα με τις κρατικοδίαιτες αντιλήψεις ή τις ψευδαισθήσεις του οποιουδήποτε Σταθάκη ; τόσο έξυπνος είναι τούτος ο ξεχασιάρης στις δηλώσεις του εκατομμυριούχος ; Νομίζεις ότι οι υποκριτικές διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συρφετού θα ακυρώνουν μια ζωή σε τούτη τη χώρα όσα δρομολογούνται στον υπόλοιπο κόσμο ; ΟΛΟΙ οι άλλοι για σένα είναι κλεφτρόνια του κερατά ; Και έχετε την εντύπωση εκεί στη "ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παράγκα" ότι μια ζωή θα υποκρίνεστε και θα μπορείτε βρίζοντας τους άλλους να προσπορίζεστε οφέλη εξουσίας ; εδώ πληρώνονται όλα….
.....
03/08/2017 17:43
....χαχαχα !! δηλαδή εσύ επιμένεις ότι το παιχνίδι άλλαξε και κυρίως ότι με όσα παραπάνω δημοσιεύονται ο Σταθάκης διατρανώνει την "πηγαία του διάθεση" για να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον μας…. Και μάλιστα ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ και διακριτά επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έδιναν τα πετρέλαια στους ξένους και μάλιστα με "χοντρή" προμήθεια.... οι απόψεις και η αντίληψή σου σαν τις διόπτρες νυκτός ένα πράμα .... τόσο σεμνές και ταπεινές και με θράσος απύθμενο σαν τα βοσκοτόπια των εργολάβων ΣΥΡΙΖΟκουμπάρων.... μήπως θες να σου θυμίσω και λίγο το πατριδοκάπηλο κίνημα "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" ; Για ΠΟΙΑ πετρέλαια μιλάς όμως ρε ΓΙΔΙ ; για αυτά που τάχατες θα βρεθούνε και οι καπιταλιστές παγκοσμίως μας ζηλεύουν και εποφθαλμιούν την αφθονία τους ; και για ποιο λόγο το δημόσιο συμφέρον μας να κατοχυρώνεται καλλίτερα με τις κρατικοδίαιτες αντιλήψεις ή τις ψευδαισθήσεις του οποιουδήποτε Σταθάκη ; τόσο έξυπνος είναι τούτος ο ξεχασιάρης στις δηλώσεις του εκατομμυριούχος ; Νομίζεις ότι οι υποκριτικές διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συρφετού θα ακυρώνουν μια ζωή σε τούτη τη χώρα όσα δρομολογούνται στον υπόλοιπο κόσμο ; ΟΛΟΙ οι άλλοι για σένα είναι κλεφτρόνια του κερατά ; Και έχετε την εντύπωση εκεί στη "ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παράγκα" ότι μια ζωή θα υποκρίνεστε και θα μπορείτε βρίζοντας τους άλλους να προσπορίζεστε οφέλη εξουσίας ; εδώ πληρώνονται όλα….