Καμπανάκι προς τις ιταλικές τράπεζες κρούει και το ΔΝΤ, καλώντας τες να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειώσουν τον μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, το Ταμείο επισημαίνει ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και οι στρατηγικές αναδιάρθρωσης οφείλουν να είναι φιλόδοξες και αξιόπιστες. Αν και δίνει τα εύσημα στη Ρώμη για τη διαχείριση του τραπεζικού τομέα της χώρας, εντούτοις το Ταμείο τονίζει τη σημασία λήψης «περαιτέρω αποφασιστικών δράσεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μοιράζοντας το κόστος μεταξύ των μετόχων και των πιστωτών των τραπεζών», προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων μια ακόμη αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ιταλικών τραπεζών σε συνδυασμό με τη βελτίωση των δομών διαχείρισης ρίσκου.

ΥΨΗΛΑ ΡΙΣΚΑ. Στην έκθεσή του σημειώνει ότι «παρότι η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, ωστόσο τα ρίσκα παραμένουν σημαντικά». Ειδικότερα, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της γείτονος θα κινηθεί φέτος με ρυθμό 1,3% και με περίπου 1% κατά την τριετία 2018-2020.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αυξάνουν τους κινδύνους για την Ιταλία.

Προ μηνός, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι είχε ανακοινώσει τη διάσωση δύο τραπεζών του Βένετο, της Veneto Banca και της Popolare Vicenza, που για καιρό απειλούνταν άμεσα με άτακτη χρεoκοπία. Τότε η Ρώμη εγκρίνει με διάταγμα την ενεργοποίηση ενός πακέτου μέτρων συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από την ΕΕ για τη διάσωση της BPVI και της Veneto Banca, περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν αγοραστεί από την Intesa San Paolo, δίχως να πληγούν οι καταθέτες.