Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε επαγγελματίες 85 κλάδων για την εγκατάσταση τερματικών συσκευών (POS), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο δεν πρόκειται να δώσει παράταση στην προθεσμία αυτή. Και αυτό την ώρα που δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν το POS λόγω άρνησης των τραπεζών να τους το χορηγήσουν. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη μαύρη λίστα του Τειρεσία και δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, ενώ πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί και το ύψος των προμηθειών που επιβαρύνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαναν χθες ότι κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας «τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας θα εκδώσουν εγκύκλιο, η οποία θα δίνει περίοδο ανοχής για τις περιπτώσεις αυτές και θα ορίζει ότι στους ελέγχους που θα διενεργηθούν δεν θα τους επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον επιδεικνύουν τη βεβαίωση της τράπεζας ότι έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα προμήθειας του POS».

Ωστόσο, oι μόνοι που θα γλιτώσουν το πρόστιμο και θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφύγουν έως και τις 27 Αυγούστου είναι όσοι έκαναν έναρξη δραστηριότητας από 27 Ιουνίου ώς 27 Ιουλίου.

Χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με ανακοίνωσή της προς τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, ενημέρωσε τα μέλη της για τη λήξη τής προθεσμίας αναφορικά με την προμήθεια μηχανημάτων POS, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσουν άμεσα τους ελέγχους. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, το λιανικό εμπόριο δηλώνει έτοιμο προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο κλάδος του εμπορίου είναι εδώ και πολλά χρόνια ο πλέον εξοικειωμένος με τον εξοπλισμό χρήσης πλαστικού χρήματος, θα πρέπει όλοι να δείξουν προσοχή, καθώς οι ελεγκτικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ένα μπαράζ εξονυχιστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν συμμορφωθεί όσοι εντάσσονται στις 85 επαγγελματικές κατηγορίες που υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει συσκευές POS. Αν διαπιστωθεί ότι δεν εγκαταστάθηκε συσκευή, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επαγγελματία που παρέλειψε τη σχετική υποχρέωση. Το πρόστιμο θα μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

Eκρηξη. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, στη διάρκεια των τελευταίων 4 μηνών προστέθηκαν στην αγορά περίπου 60.000 νέα POS, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν ήδη τα 360.000, από 305.000 που ήταν περίπου στο τέλος του 2016. Μαλιστα εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους τα POS θα ξεπεράσουν τα 420.000, όταν προ capital controls δεν ξεπερνούσαν τα 150.000.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων συνεχίζουν να υπογραμμίζουν το πρόβλημα που δημιουργούν η μη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού αλλά και οι υψηλές προμήθειες των τραπεζών στην χρήση των τερματικών αποδοχής καρτών (POS).
Με επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη σχετικά με την υποχρεωτικότητα προμήθειας ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) ζητά παράταση της προθεσμίας πέραν της 27η Ιουλίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το θέμα των χρεώσεων, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, παραμένουν απαγορευτικές για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, ενώ σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και προμήθειας του εξαρτήματος. Μάλιστα έχουν προτείνει, για λόγους ανταγωνισμού, την επιβολή ορίων χρέωσης στις επιχειρήσεις. Επιπλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται «κίνητρο διακράτησης χρήματος εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην καταθετική βάση, στη χρηματοπιστωτική ευστάθεια, στα φορολογικά έσοδα και στην εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων στην αγορά. Συνέπεια των παραπάνω είναι να αποκτά στρεβλό συγκριτικό πλεονέκτημα η επιχείρηση η οποία δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό και έχει ελάχιστες συναλλαγές με τερματικά POS». Μάλιστα προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, μέσα από τον οποίο θα καλύπτονται κατά προτεραιότητα η μισθοδοσία, οι προμηθευτές, οι λογαριασμοί παγίων.