Σήμα περαιτέρω αναβάθμισης της ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας που διαδραματίζει για την παγκόσμια οικονομία η Κίνα αποτελεί η δήλωση Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ εξετάζει τη μεταφορά τής έδρας του στο Πεκίνο.

Σε δηλώσεις της από την Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι μια από τις ουσιαστικές προτεραιότητες του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιπροσώπευση των οικονομιών των κρατών-μελών του.

Και εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μεταφερθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία από την Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, εφόσον στο μεταξύ η κινεζική οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά και να μεταρρυθμίζεται το ίδιο δυναμικά όπως σήμερα.

«Αναγνωρίζουμε ότι εφόσον οι σημερινές αναπτυξιακές τάσεις συνεχιστούν, αυτό θα σημαίνει πως κάποιες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να έχουν καλύτερη εκπροσώπηση εντός του ΔΝΤ» δήλωσε η Κριστίν Λανγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον (Center for Global Development).

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Με βάση την προ ημερών τριμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναμένει φέτος για την Κίνα ρυθμό ανάπτυξης 6,7% έναντι 6,6% (στην προηγούμενη έκθεση τον Απρίλιο), ενώ για το 2018 προβλέπει ρυθμό 6,4% έναντι 6,2% τον Απρίλιο. Και αυτό λόγω των προσδοκιών ότι το Πεκίνο θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις δημόσιες επενδύσεις. Δεν αποκλείεται πάντως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η κινεζική οικονομία να παρουσιάσει μια ελαφρά επιβράδυνση στην ανάπτυξή της, καθώς οι Αρχές της χώρας επιχειρούν να ελέγξουν την ταχεία πιστωτική επέκταση όπως και τον ρυθμό αύξησης στα κόκκινα δάνεια.

Σημειωτέον ότι χωρίς την Κίνα και μια σειρά άλλων οικονομιών (όπως ο Καναδάς και η ευρωζώνη) το ΔΝΤ θα αναγκαζόταν να μεταβάλει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό καθώς η πορεία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας διαψεύδουν ολοένα και περισσότερο τις ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις που είχε κάνει το Ταμείο στην προηγούμενή του έκθεση.