Μπροστά στο χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ η Ελλάδα αναστενάζει. Ασφαλισμένοι – φαντάσματα, διπλοεγγεγραμμένοι, αλλά και σωρεία λαθών στα ατομικά στοιχεία των υπόχρεων συνθέτουν μια απίστευτη ιστορίας τρέλας που ξεδιπλώνεται στους ηλεκτρονικούς καταλόγους του νέου Υπερταμείου. Τα λάθη στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΦΚΑ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και επιφυλάσσουν όχι μόνο αρκετή ταλαιπωρία, αλλά και επιβαρύνσεις για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, επαγγελματίες και συνταξιούχους.

Από την προχειρότητα με την οποία έχει στηθεί ο ΕΦΚΑ δεν γλίτωσε ούτε η ίδια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Αποκαλυπτικό όσο και τραγελαφικό είναι ότι ο ΕΦΚΑ εμφανίζει την υπουργό Εργασίας στην κατηγορία των ομογενών (!), χωρίς βεβαίως να ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό προκύπτει από το προφίλ με τα στοιχεία της στο ηλεκτρονικό μητρώο του Υπερταμείου που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» ως μια ακραία αλλά ταυτόχρονα άκρως ενδεικτική γκάφα για το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ.

ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ. Με την έναρξη λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού μητρώου τουΕΦΚΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, πλήθος ασφαλισμένων βρέθηκαν αντιμέτωπο με λάθη στα στοιχεία του, όπως η «εξαφάνιση» του αριθμού μητρώου ή η συγχώνευσή του σε άλλο αριθμό μητρώου, η «εξαφάνιση» των ενσήμων, αριθμών μητρώου ήδη συνταξιούχων, της ασφαλιστικής ικανότητας κ.ά. Παράλληλα πολλοί ασφαλισμενοι βρέθηκαν να έχουν ένσημα από την παιδική τους ηλικία, ενώ άλλοι εμφανίζονται ότι έχουν αποβιώσει.

Μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της κατάστασης πλήρους διάλυσης που στιγματίζει το Υπερταμείο είναι ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επειδή «δεν υπάρχουν» για τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν ακόμη να λάβουν χρήματα από το Δημόσιο για συμβάσεις που έχουν υπογράψει, να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία κ.ά. Μάλιστα, όσο εξακολουθούν να είναι «αγνοούμενοι» για τον ΕΦΚΑ τόσο θα επιβαρυνθούν αργότερα. Οταν, εντέλει, εξακριβωθεί η ταυτότητά τους θα αναγκαστούν να καταβάλουν διπλές εισφορές για όσο διάστημα από τις αρχές του έτους δεν τις κατέβαλαν γιατί ήταν «αγνοούμενοι».

ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ. Πάντως, οι ιστορίες της μηχανογραφικής τρέλας στον ΕΦΚΑ θα συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλα… 30 χρόνια. Την αποκαλυπτική όσο και δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα γνωστοποίησε πριν από κάποιες εβδομάδες ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος τηςΗΔΙΚΑ Αναστάσιος Τάγαρης, τηςεταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της μηχανογράφησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η σχετική παραδοχή έγινε μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔΝότης Μηταράκηςστη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο λόγος της ταλαιπωρίας οφείλεται στη… μεταφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μητρώο ΕΦΚΑ δεν μεταφέρθηκαν τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη ενημέρωση των ανά Ταμείο μητρώων, αλλά τα στοιχεία από κάποια προγενέστερη, άγνωστης ημερομηνίας.Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Τάγαρη, παρότι επιχειρήθηκε ένα «τιτάνιο έργο», τα λάθη και οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν ενοποιηθεί σωστά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να εμφανίζονται για πολλά ακόμη χρόνια. «Δεν υπάρχει περίπτωση να εκκαθαριστεί και να υπάρχει σωστό μητρώο 100% όταν τα δεδομένα από τα οποία προέρχεται είναι από μόνα τους μη ποιοτικά δεδομένα» παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε σηκώσει το χαλάκι» και ό,τι στραβό υπήρχε από κάτω σε ένα Ταμείο ήρθε κι ενώθηκε με άλλα στραβά που υπήρχαν στα άλλα Ταμεία.

Eξάλλου, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ από κοινού με την ΠΟΠΟΚΠ είχαν επισημάνει πως το μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε, ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. «Εχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί στοιχεία ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πάγωμα μιας διαδικασίας, π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ.».