Ανοιξε χθες το βιβλίο προσφορών για τη συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, σε μια κίνηση της κυβέρνησης με έντονη πολιτική χροιά και υπό το βάρος του δυσμενούς κλίματος που έχει διαμορφωθεί από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη και την αντίδραση της Δικαιοσύνης στις παρεμβάσεις της.

Με ανακοίνωσή του προς το ελληνικό Χρηματιστήριο (στις 2 μ.μ. χθες το μεσημέρι) το ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή προς τις ανάδοχες τράπεζες να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολόγου που θα έχει αποδέκτες τόσο τους κατόχους του ομολόγου λήξεως του 2019 (έκδοσης 2014) όσο και νέους επενδυτές. Το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοικτό έως και σήμερα, οπότε και αναμένεται να προσδιοριστεί και να ανακοινωθεί το τελικό επιτόκιο της έκδοσης. Ανάδοχες τράπεζες που προσέλαβε το ελληνικό Δημόσιο για την έκδοση είναι οι BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Η εκκαθάριση, δηλαδή η εξόφληση της συναλλαγής, και οι ανακοινώσεις της κατανομής των νέων τίτλων αναμένεται να γίνουν την 1η Αυγούστου.

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η κάλυψη ποσού 4 δισ. ευρώ την ώρα που όλες οι ενδείξεις συναινούν στο ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα είναι ακριβό για τη χώρα μας. Η εικόνα που είχε διαμορφωθεί έως και χθες παρέπεμπε σε ένα επιτόκιο υψηλότερο του 4%, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολλαπλάσιο του μέσου επιτοκίου 1,2% με το οποίο δανείζεται σήμερα η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM). Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν καλυφθεί τουλάχιστον για το διάστημα των επόμενων μηνών έως και το τέλος του έτους, ύστερα απο την πρόσφατη εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση πρόκειται να θεωρήσει ως επιτυχημένη οποιαδήποτε απόδοση (επιτόκιο) μικρότερη από το 4,95% που ήταν το κόστος της προηγούμενης έκδοσης επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο πήχης διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από το 4,25%, αν ληφθεί υπόψη η διαφορά των spreads τότε και σήμερα ανάμεσα στα ελληνικά επιτόκια και τα γερμανικά ομόλογα.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Η κυβέρνηση πάτησε χθες τη σκανδάλη για την έξοδο στις αγορές παρά τις προειδοποιήσεις που είχε δεχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από αξιόπιστους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, ενώ επιφυλάξεις είχε εκφράσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει από την κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές να είναι μέρος ενός ολοκηρωμένου σχεδίου που προϋποθέτει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει ότι είναι νωρίς ακόμη για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Χθες, μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής Κέντρου, Ντάνιελ Γκρος, ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα είναι ακριβό, χωρίς να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση μιας σταθερής και βιώσιμης σχέσης της χώρας με τις αγορές, και ο συνεργάτης του Ιντιστούτου Bruegel, Zsolt Darvas, κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα capital χαρακτήρισε υπερβολικά ακριβό το επιτόκιο με το οποίο αναμένεται να δανειστεί η Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε μη βιώσιμη αυτή τη δοκιμαστική έξοδό της στις αγορές. Επίσης, όπως είπε, η Ελλάδα έχει μπροστά της δύο επιλογές: είτε θα υπάρξει ένα δραστικό σχέδιο για τη μείωση του χρέους της ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή του με βιώσιμο επιτόκιο είτε ένα τέταρτο Μνημόνιο. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι σε κάθε περίπτωση η έκδοση αναμένεται να καλυφθεί λόγω του υψηλού της επιτοκίου, το οποίο θα είναι το δέλεαρ της συμμετοχής των ξένων επενδυτών.