Ζεσταίνεται το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, την πόρτα του οποίου χτυπούν παλαιοί και νέοι υποψήφιοι επενδυτές.

Τη Δευτέρα και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε παράταση της διαδικασίας έως τις 7 Αυγούστου, καθώς ένας νέος υποψήφιος, ο οποίος είναι ελληνοαμερικανός επενδυτής, ζήτησε χρόνο προκειμένου να μπορέσει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Σαν αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση δύο περίπου εβδομάδων, δίχως να γίνουν γνωστές πληροφορίες για το όνομα «μέγεθος» του νέου ενδιαφερόμενου. Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι που γνωρίζουν τις εξελίξεις μιλούν για δύο «σίγουρες» υποψηφιότητες, δίχως να αποκλείουν και περισσότερες.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η πρώτη υποψηφιότητα αναμένεται να έρθει από μια κοινοπραξία υπό τις Fluxys, και Gasunie, δηλαδή την βελγική και ολλανδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

Η δεύτερη υποψηφιότητα εκτιμάται ότι θα έλθει από την ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύων SNAM, από κοινού πιθανώς με κάποιο fund, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δύναμη του σχήματος. Η SNAM διαπραγματευόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό με τη Socar την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προϋπόθεσης που είχε θέσει η DGcomp προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση στην αζερική εταιρεία.

Κάποιοι αναλυτές, όπως η ιταλική Banca Imi έχει υπολογίσει ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σε 900 εκατ ευρώ, και επομένως αφαιρώντας τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας, το 66% αντιστοιχεί σε 494 περίπου εκατ. ευρώ. Εκτιμά με άλλα λόγια ότι το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα από τα 400 εκατ ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη SOCAR κατά τον πρώτο διαγωνισμό.

Εφόσον επομένως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν στα σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ, να πρωταγωνιστούν εταιρείες-μέτοχοι του ΤΑP (δηλαδή SNAM, Fluxys, ENAGAS), τούτο σημαίνει ότι θα υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός. Και ισχυρός ανταγωνισμός σημαίνει πλειοδοσία, καθώς το κίνητρο απόκτησης του ΔΕΣΦΑ αυξάνεται, όσο η εξαγορά του συνεπάγεται για το νέο του ιδιοκτήτη σημαντικές συνέργιες με τον TAP.