Αν η Φρανκφούρτη επιδιώκει να προσελκύσει τραπεζικούς κολοσσούς, το Αμστερνταμ έχει βάλει στο στόχαστρο τις επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα.

Ανάμεσα σε αυτές εταιρείες τεχνολογίας, μεγάλα μέσα ενημέρωσης, κάθε είδους επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ακόμη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, φλερτάρουν με τη μεταφορά της έδρας τους στο Αμστερνταμ.

Οπως αναφέρει στο Bloomberg η υπεύθυνη για οικονομικά θέματα αντιδήμαρχος του Αμστερνταμ Κάιζα Ολονγκρεν, «υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα από εταιρείες που θέλουν να μετακομίσουν από το Λονδίνο στην ολλανδική πόλη».

Σε αυτή τη φάση, το Αμστερνταμ φιλοδοξεί να προσελκύσει τουλάχιστον 60 εταιρείες από τους παραπάνω τομείς, αφού το ταβάνι που θέτει η νομοθεσία της χώρας στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών (στο 20% του μισθού τους) κρατά μακριά τις χρηματοοικονομικές εταιρείες. Οι περισσότεροι τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η Morgan Stanley και η Citigroup, επιλέγουν ως επί το πλείστον τη Φρανκφούρτη.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. Οπως λέει η Ολονγκρεν, στα συν του Αμστερνταμ είναι το επιχειρηματικό του περιβάλλον, τα κίνητρα που προσφέρει για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων η ολλανδική νομοθεσία, η γειτνίασή του με όλα τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της περιοχής όπως η Φρανκφούρτη, το καλό συγκοινωνιακό του δίκτυο, η μεγάλη δεξαμενή ταλέντων αλλά και οι σωστές υποδομές.

Στο μέτωπο πάντως των τραπεζών, η πόλη που έχει καταφέρει να προσελκύσει τα μεγαλύτερα ονόματα μετά το Brexit είναι αδιαμφισβήτητα η Φρανκφούρτη. Η Standard Chartered, η Nomura Holdings και η Daiwa Securities έχουν ήδη επιλέξει την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας για τη νέα τους βάση στην ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Επίσης οι Goldman Sachs Group και Morgan Stanley εξετάζουν τη λήψη μιας παρόμοιας απόφασης.

Σύμφωνα με το think tank Bruegel, το Λονδίνο μπορεί να χάσει μέχρι και 10.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο και 20.000 στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς μετά το Brexit οι πελάτες μετακινούν assets 1,8 τρισ. ευρώ εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.