Την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 10 κορυφαία νομίσματα έχει φέτος το ευρώ. Και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ράλι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς η κούρσα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος δεν οφείλεται μόνο στις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι, παρά έχει βαθύτερες αιτίες: δείγματα ισχυρής ανάκαμψης της ευρωζώνης, βελτίωση ως προς το πολιτικό ρίσκο της Γηραιάς Ηπείρου, αύξηση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σταθερή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.

Αν το σκεφτεί κανείς, η μεταστροφή του κλίματος στην ευρωζώνη, με έμφαση στα δείγματα αύξησης του πληθωρισμού, είναι εντυπωσιακή και αυτό απεικονίζεται και στην πορεία του ευρώ. Βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, έχοντας σκαρφαλώσει κατά περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του έτους.

Το πρωί μάλιστα της Παρασκευής έφτασε να διαπραγματεύεται στα 1,1642 δολάρια στο Λονδίνο, αγγίζοντας τα 1,1677 δολάρια, το υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει από τον Αύγουστο του 2015. Θα ήταν, όμως, μάλλον επιπόλαιο να αποδώσει κανείς το ράλι του ευρώ απλά και μόνο στην αισιοδοξία που αποπνέουν οι δηλώσεις Ντράγκι. Κι αυτό γιατί η άνοδος του κοινού νομίσματος έχει σίγουρα βαθύτερες αιτίες. Πολύ δε περισσότερο όταν οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. Ενας λόγος της ανόδου είναι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποβοηθούμενης και από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές περιμένουν πώς και πώς τις επόμενες ανακοινώσεις από πλευράς ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν χρονικά γύρω στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Αλλά οι αγορές δεν θα είχαν πειστεί για τις προοπτικές του ευρώ αν η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δεν συνοδευόταν από ισχυρές ενδείξεις απομάκρυνσης των ισχυρών πολιτικών πιέσεων που ταλαιπωρούν χρόνια τώρα τη Γηραιά Ηπειρο. Συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την εξέλιξη η επικράτηση Μακρόν στη Γαλλία που αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση. Ο στρατηγικός αναλυτής της αυστραλιανής Commonwealth Bank Πίτερ Κινσέλα εκτιμά ότι η ανοδική πορεία του ευρώ είναι προστατευμένη και δεν πρόκειται να σταματήσει. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα πάντα συνηγορούν υπέρ του ευρώ: αυξημένες ροές χαρτοφυλακίου, αλλαγές στη νομισματική πολιτική, βελτίωση ως προς τα πολιτικά ρίσκα». Οσο για τον Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικό αναλυτή της Nomura International στο Λονδίνο, δεν παραλείπει να αποδώσει εύσημα και στον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επέμενε σε πιο επιθετικές κινήσεις από μέρους της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, την ώρα που άλλες τράπεζες κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. «Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει αντιστραφεί» όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο Bloomberg.