Οσον αφορά το ποσό του δανεισμού, εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τα κριτήρια, δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 60% του ποσού που απαιτείται για να αγοράσει το σπίτι. Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου για το οποίο προορίζεται το δάνειο θα γίνεται από πιστοποιημένους εκτιμητές της τράπεζας, εφόσον έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος από τους μηχανικούς.

Καινοτομία αποτελεί η περίοδος μελέτης που απαιτεί το νέο πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και παρέχει υποχρεωτικά στον καταναλωτή χρονική περίοδο 10 ημερών μεταξύ της παροχής δεσμευτικής προσφοράς και της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ώστε ο ίδιος να μπορεί να αποφασίσει και να κατανοήσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το δάνειο που θέλει να πάρει, ακόμα και να το συγκρίνει με άλλης τράπεζας. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι δανειολήπτες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή τελικής σύμβασης εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 5 ημέρες από την έναρξη του 10ημέρου.

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο ορίζει και τυποποιημένες πληροφορίες οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις διαφημίσεις των τραπεζών, όπως για παράδειγμα η διάρκεια των δανείων, τα είδη των εξασφαλίσεων, τα είδη των επιτοκίων ΣΕΠΠΕ και τα έξοδα που βαρύνουν το δάνειο.