Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και μετά το διάστημα αυτό εφόσον κριθεί απαραίτητο, επιβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Το σήμα που έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ήταν ότι η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Φρανκφούρτη διαπιστώσει ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού είναι διατηρήσιμη και συμβατή με την επιδίωξή της για 2%.

«Επιτέλους η ευρωζώνη βιώνει μια ισχυρή ανάκαμψη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε αυτή να απεικονισθεί στους μισθούς και στις τιμές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Πρέπει να είμαστε επίμονοι, υπομονετικοί, αλλά και συνετοί, γιατί δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο κατάλληλο σημείο» προσέθεσε ο Ντράγκι.

Στην διάρκεια της συνέντευξης ο επικεφαλής της ΕΚΤ διάβασε έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης. Ενα κείμενο που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο του Ιουνίου, που καλούσε τους συναδέλφους του τραπεζίτες, και ειδικότερα όσους αντιδρούσαν, όπως ο επικεφαλής της Budesbank, να δώσουν χρόνο στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αποδώσει.

«Ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει τα επίπεδα που θέλουμε, δεν έχει ακόμη αποκτήσει μια σταθερή δυναμική, έχουμε ακόμη δρόμο» σχολίασε ο Ντράγκι.

Στην πραγματικότητα, τα όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών ότι δεν είναι πλέον βέβαιο κατά πόσο η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης βαίνει προς το τέλος της, όπως είχε αφήσει ο ίδιος να διαφανεί τον Ιούνιο κατά το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Τότε είχε επισημάνει πως για να είμαστε βέβαιοι για την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του, χρειάζεται να επιμείνουμε στη νομισματική πολιτική μας.

Ενισχυτική των παραπάνω είναι και η χθεσινή δήλωση Ντράγκι ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν συμφωνήσαν σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία αναφορικά με τη διεξαγωγή της συζήτησης για τυχόν αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, δηλώνοντας αόριστα ότι η συζήτηση θα αρχίσει κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, η ΕΚΤ τα διατήρησε αμετάβλητα. Εν προκειμένω το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παρέμειναν στα επίπεδα των 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα βασικά επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διάρκειας της ποσοτικής χαλάρωσης.