Αναγκαία εξακολουθεί να είναι η χαλαρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το μήνυμα που στέλνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα έχει κάνει πρόοδο στη διαμόρφωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, αλλά η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ακόμη αναγκαία.

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της γαλλικής Βουλής, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, ο Βιλερουά ντε Γκαλό επισήμανε ότι η ΕΚΤ απέτρεψε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αν και ο πληθωρισμός είναι ακόμη μακριά από τον στόχο της.

«Εχει γίνει σημαντική πρόοδος, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον στόχο και επομένως εξακολουθεί να είναι αναγκαία η νομισματική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Προσαρμόζουμε την έντασή της ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας και την πρόοδο προς τον στόχο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει διάφορα σενάρια για τη μελλοντική πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ενόψει και της απόφασης που θα λάβει το Διοικητικό της Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο ή αργότερα.

Σε τηλεγράφημα του Bloomberg, το πρακτορείο επικαλείται δύο αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η ανάλυση των σεναρίων δεν σημαίνει και πως θα επέλθει σύντομα μια αλλαγή στον βαθμό της νομισματικής τόνωσης. «Ούτε έχουν ακόμα συγκροτηθεί τελικές προτάσεις και χρονοδιαγράμματα, ούτε και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ακόμα συζητήσει επίσημα για τη λήξη των αγορών ομολόγων», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μια ανάγνωση των δηλώσεων των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ότι η Φρανκφούρτη δεν έχει αυτή τη στιγμή διάθεση να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές ως προς την πολιτική της, παρά τις πιέσεις που δέχεται από πολλές πλευρές.

Από εκεί και πέρα, η προκαταρκτική εργασία του προσωπικού της ΕΚΤ αναφέρεται στη δημιουργία ενός μονοπατιού για το λεγόμενο tapering, δηλαδή τον σταδιακό περιορισμό των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ συμφωνούν πως πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν νευρικά σε οποιοδήποτε μήνυμα ότι περιορίζεται απότομα η ποσοτική χαλάρωση. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναταραχή, τρία στελέχη της ΕΚΤ τόνισαν στο Bloomberg ότι η Τράπεζα προτίθεται να διατηρήσει τις αγορές ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους.