Υπουργεία, οργανισμοί και υπηρεσίες του Δημοσίου αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους «μπαταχτσήδες» των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), τα οποία ασφυκτιούν λόγω των συσσωρευμένων οφειλών που δεν εισπράττονται.

Οι μαύρες τρύπες των εσόδων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), προέρχονται κυρίως από την «καθολική υπηρεσία» την οποία τα ΕΛΤΑ παρέχουν χωρίς να αποζημιώνονται, από την απώλεια μεγάλων πελατών (όπως είναι η διακίνηση της αλληλογραφίας της ΕΥΔΑΠ και των διαβατηρίων Ελληνικής Αστυνομίας), αλλά και από τις ανεξόφλητες οφειλές Δημοσίου, ιδιωτών.

Σωρευτικά, η αποζημίωση που δεν έχει καταβληθεί στα ΕΛΤΑ για την «καθολική υπηρεσία» μόνο για τα έτη 2013-15 ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ετησίως), ενώ και τα φέσια Δημοσίου και ιδιωτών ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια μαύρη τρύπα άνω των 250 εκατ. ευρώ στον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ αποτελούν τον πάροχο καθολικών υπηρεσιών έως το 2028 και υποχρεούνται από τον νόμο 4053/2012 να παρέχουν καθολική ταχυδρομική υπηρεσία. «Ωστόσο, ενώ τα ΕΛΤΑ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, με τεράστιο μάλιστα κόστος λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της Ελλάδας, η Πολιτεία από τη μεριά της εγείρει χίλια δυο προσχήματα για να μην ικανοποιήσει την αξίωση των ΕΛΤΑ για αποζημίωση, που βάσει νόμου προβλέπεται. Η άρνηση αυτή της Πολιτείας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη των ΕΛΤΑ» τονίζει η ΠΟΣΤ και προσθέτει: «Αρχικά, η κυβέρνηση άσκησε πίεση στη διοίκηση των ΕΛΤΑ για τη μη εγγραφή της σχετικής απαίτησης στις οικονομικές καταστάσεις, ενώ όταν η εισήγησή της δεν πέρασε, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έθεσε στο αρχείο τα αιτήματα των ΕΛΤΑ, κρίνοντάς τα εκπρόθεσμα. Με απόφαση μάλιστα της κυβέρνησης αποσύρθηκε το αίτημα των ΕΛΤΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με την ΠΟΣΤ, εάν δεν αποζημιωθούν τα ΕΛΤΑ για τις υπηρεσίες τους από το 2013 μέχρι το 2016, η επιχείρηση θα χάσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ, κάτι που θα την αναγκάσει να κηρύξει πτώχευση. Ηδη τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει και πάλι στο «κόκκινο» από το 2015, όταν κατέγραψαν ζημιές μετά από φόρους ύψους 10,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,2 εκατ. το 2014.

Σε μια προσπάθεια να δοθούν οικονομικές ανάσες στα ΕΛΤΑ, το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και ΜΜΕ παρενέβη το τελευταίο διάστημα στα άλλα υπουργεία, τα οποία αποφεύγουν συστηματικά να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των Ταχυδρομείων, ζητώντας τους να αρχίσουν να εξοφλούν τα χρέη τους.

Ηδη τα ΕΛΤΑ έχουν εισπράξει από 19 φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, γενικές γραμματείες και αποκεντρωμένες διοικήσεις) περί τα 3,93 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η είσπραξη επιπλέον 11 εκατ. ευρώ. Ετσι, το σύνολο των χρημάτων που αναμένεται να μπει στα ταμεία των ΕΛΤΑ θα ανέλθει σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, όταν οι οφειλές των δημοσίων οργανισμών – φορέων προς τα ΕΛΤΑ μόνο για την παροχή υπηρεσιών, αγγίζουν τουλάχιστον τα 48 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατέβαλε στα ΕΛΤΑ το ποσό των 6,6 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας οφειλή της πολιτείας προς την επιχείρηση για τη διακίνηση του Τύπου στο εσωτερικό της χώρας για το χρονικό διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2013 ώς 9 Αυγούστου 2015. Τον Δεκέμβριο του 2015, για τον ίδιο λόγο είχαν καταβληθεί στα ΕΛΤΑ οφειλές ύψους 7 εκατ. ευρώ (για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2012 – 31 Οκτωβρίου 2013).